Tiroid kanserinde radyoaktif iyot tedavisi sırasında, sağlıklı dokuların muhafazası ve kanserli hücrelerin yok edilmesi amaçlanır. Bu tedavi, aktif tiroit kanseri çeşitleri tedavisinde kullanılan çok etkili bir metottur. Tiroit bezi vasıtasıyla salgılanan hormonlar, vücudun büyüme ve gelişme koordinasyonunu ayarlar. Bu bez hipertiroidi olarak da bilinir. Fazla çalışırsa, rahatsızlık meydana gelir. Bu da hasta olan kişide asabiyet, anksiyete, taşikardi, elde titreme ve uyku problemlerine sebep olabilir. Tiroit kanserine ek olarak, başka durumlarda hipertiroidi hastalarına bu tedavi uygulanabilir.
Hangi Hastalara Uygulanır?
Radyoaktif iyot tedavisi, tiroit kanseri hastaları ameliyat olmuşsa uygulanır. Ameliyatın üzerinden bir iki ay geçtikten sonra, doktor uygun görürse bu tedaviye başlanabilir. Kanser tedavisi süren veya görmüş olan ya da tümör çapı 1 cm üzerindeki hastalara uygulanabilir. Ayrıca tümör çapı 1 cm altında olduğu halde, metastaz görülen kişilere de uygulanma durumu vardır.
Tiroid Kanserinde Radyoaktif İyot Tedavisinin Uygulanma Şekli
Tiroid kanserinde radyoaktif iyot tedavisi, esasında vücuda az oranda iyot verilmesi ile sağlanır. Böylece, tiroit hücreleri vücuttaki iyodu emer ve hastanın ihtiyaç duyduğu iyot düzeyine kavuşur. Aynı anda kanserli hücrelerin sonlanmasını sağlayarak bunların metastaz yapmasına engel olur. Bu tedavi sırasında, hastaya ağızdan iyot-131 olarak isimlendirilen, kapsül biçimli ilaç takviye edilir.
Radyoaktif İyot Tedavisiyle Ortaya Çıkan Yan Etkiler
Bu tedavi uygulandıktan sonra hastada hafifte olsa illa ki yan etkiler gözlenir. Bu yan etkiler şu şekildedir;
- Mide bulantısı
- Tat alamama
- Ağızda kuruluk
- Gözde kuruluk
- Boyun bölgesi hassasiyeti
- Yorgunluk hissi
- Tükürük bezlerinde şişkinlik
Ayrıca hastaların tedavi öncesinde herhangi bir kronik rahatsızlığının olup olmadığı saptanırsa, tedavi sürecinde buna yönelik önlem alınması sağlanır.
İlginizi Çekebilir;
Tedavi Sonrası Dikkatli Olunmalıdır
Hastadaki radyoaktif maddenin diğer insanlara yansımaması çok önemlidir. Bu sebeple 10 ila 15 gün zarfında hasta izole olmalıdır. Özellikle hastanın küçük çocuğu varsa ondan uzak durmalıdır. Günlük kullanılan kaşık, çatal, tabak, bardak, havlu ve sabun gibi malzemeler hasta ile ortak kullanılmamalıdır. Hastanın ve diğerlerinin temasta bulunduğu ortak kullanım bölümler düzenli aralıklarla dezenfekte edilmelidir.
No comment