Bazen normal tiroid dokusu büyümeye başlar ve birden fazla nodülün oluşmasına neden olur. Nodüller oluştuğunda tiroid kanseri en büyük endişe kaynağıdır, ancak neyse ki bunun gerçekleşme durumu oldukça düşüktür.
Tiroid nodülleri nelerdir?
Bir tiroid nodülü, tiroid bezindeki tiroid hücrelerinin olağandışı bir şekilde büyümesidir.
Tiroid, kan dolaşımına çeşitli hormonlar salgılayan bezlerden oluşan endokrin sistemin bir parçasıdır. Tiroid, boynun ön tarafında, Adem elmasının (gırtlak) hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir organdır (bezdir). Kıstağa (veya “köprüye) bağlı sağ ve sol loblardan oluşan tiroid bezi, tiroid hormonları üretir ve salgılar. Tiroid hormonları vücut ısısı, sindirim ve kalp fonksiyonları gibi fonksiyonları kontrol eder.
Tiroid nodülünün oluşmasına neden olan nedir?
Bazen tiroid büyümeye başlar (aşırı büyüme), bir veya daha fazla nodülün oluşmasına neden olur. Nodüller oluştuğunda kanser en büyük endişe kaynağıdır. Neyse ki kanser çok nadir görülmektedir- tüm nodüllerin yüzde 5’inden azında bulunur. Nodüller, bireyin ailesinde daha önce nodül oluşan veya yeterince iyot almayan kişilerde daha sık gelişir. Tiroid hormonu üretmek için iyot gereklidir.

Farklı tiroid nodülleri türleri vardır:
Kolloid nodüller: Bunlar normal tiroid dokusunun bir veya daha fazla aşırı büyümesidir. Bu büyümeler iyi huyludur (kanser değil). Büyüyebilirler, ancak tiroid bezinin ötesine yayılmazlar.
Tiroid kistleri: Bunlar sıvı ile dolu veya kısmen katı ve kısmen sıvı ile dolu büyümelerdir.
İltihaplı nodüller: Bu nodüller, tiroid bezinin kronik (uzun süreli) iltihaplanması (şişmesi) sonucu gelişir. Bu büyümeler ağrıya neden olabilir.
Multinodüler guatr: Bazen büyümüş tiroid (guatr) birçok nodülden (genellikle iyi huylu) oluşur.
Hiperfonksiyonel tiroid nodülleri: Bu nodüller, normal geri bildirim kontrol mekanizmalarına bakılmaksızın, otonom olarak tiroid hormonu üretir ve bu da hipertiroidizmin gelişmesine yol açabilir. Hipertiroidi kalbi etkileyebilir ve ani kalp durması, yüksek tansiyon, aritmiler (anormal kalp ritmi), osteoporoz ve diğer sağlık sorunları gibi sorunlara neden olabilir.
Tiroid kanseri: Tiroid nodüllerinin yüzde 5’inden azı kanserlidir.
Tiroid nodüllerim olup olmadığını nasıl anlarım?
Çoğu tiroid nodülü herhangi bir semptom göstermez. Bununla birlikte, birkaç nodülünüz veya büyük nodülünüz varsa, onları görebilirsiniz. Nadir olmasına rağmen, nodüller boyundaki diğer yapılara baskı yapabilir ve aşağıdakiler dahil semptomlara neden olabilir:
- Yutma veya nefes alma ile ilgili sorun
- Ses kısıklığı veya ses değişikliği
- Boyunda ağrı
- Guatr (tiroid bezinin büyümesi)
Hiperfonksiyone tiroid nodülleri, hipertiroidizm olarak da bilinen tiroid hormonlarının aşırı üretimine yol açabilir. Hipertiroidizm belirtileri şunları içerir:
- Sinirlilik
- Kas zayıflığı/titreme
- Hafif veya cevapsız adet dönemleri
- Kilo kaybı
- Uyumakta zorluk
- Büyümüş tiroid bezi
- Görme sorunları veya göz tahrişi
- Isı hassasiyeti (ısı ile baş etmede sorun)
- İştahta artış veya azalma
- Nefes darlığı
- Kaşıntılı cilt/rutubetli cilt
- Seyrekleşen saç
- Cilt kızarması (yüz, boyun veya üst göğüste ani kızarıklık)
- Kalp çarpıntısı (hızlı veya düzensiz kalp atışı)
Tiroid nodülleri, düşük tiroid hormon seviyeleri veya hipotiroidizm ile de ilişkili olabilir. Hipotiroidizm belirtileri şunları içerir:
- Yorgunluk (yorgunluk hissi)
- Sık, ağır adet dönemleri
- Unutkanlık
- Kilo almak
- Kuru, kaba cilt ve saç dökülmesi
- Boğuk ses
- Soğuk hava sıcaklıklarıyla baş etmede sorun
- Zayıflık/sinirlilik
- Kabızlık
- Depresyon
- Genel ödem (şişlik)

Tiroid nodülleri için risk faktörleri nelerdir?
Tiroid nodülleri geliştirmek için risk faktörleri şunları içerir:
Aile: Tiroid nodülü, tiroid veya diğer endokrin kanserleri olan ebeveynlere veya kardeşlere sahip olmak, nodül geliştirme şansını artırır.
Yaş: Yaşlandıkça nodül geliştirme şansı artar.
Cinsiyet: Kadınların tiroid nodülleri geliştirme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
Radyasyona maruz kalma nodül geliştirme riskinizi artırır.
Kanserli tiroid nodülleri geliştirmek için risk faktörleri şunları içerir:
- Ailede tiroid kanseri
- Sert veya yakındaki bir yapıya yapışmış bir nodül
- 20 yaşından küçük ve 70 yaşından büyük
- Radyasyona maruz kalma
Tiroid nodülleri nasıl teşhis edilir?
Bazen nodülü kendiniz hissedebilirsiniz veya doktorunuz muayene sırasında fark edebilir. Bununla birlikte, doktorunuzun genellikle aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını istemesi gerekecektir:
Tiroid hormon seviyesi testi: Bu kan testi, tiroid bezi tarafından salgılanan hormon seviyelerini kontrol eder. Nodüller olsa bile hormon seviyeleri genellikle normaldir. Bununla birlikte, anormal hormon seviyelerinin de iyi huylu olduğu zamanlar vardır. Bu nedenle doktorunuz muhtemelen başka testler isteyecektir.
Tiroid ultrasonu: Bu test, bir nodülün katı mı yoksa sıvı dolu bir kist mi olduğunu belirlemek için ses dalgalarını kullanır. (Solid nodüllerde kanser riski daha yüksektir.) Bu test ayrıca nodüllerin büyümesini kontrol eder ve hissedilmesi zor nodüllerin bulunmasına yardımcı olur. Ek olarak, bazen ince iğne biyopsisi sırasında iğnenin yerleştirilmesine rehberlik etmek için tiroid ultrasonu kullanılır.
Tiroid bezinin ince iğne biyopsisi: Bu testle doktor, bir veya daha fazla tiroid nodülünden hücre örneği almak için çok ince bir iğne kullanır. Numuneler daha sonra bir laboratuvara gönderilir ve çoğunun kanserli olmadığı ortaya çıkar. Ancak test sonuçları yetersiz ise doktorunuz bu testi tekrarlayabilir. Doktor ayrıca doğru tanı koymak için nodülleri çıkarmak için ameliyat olmanızı önerebilir.
Tiroid taraması: Bu testte ağızdan az miktarda radyoaktif iyot verilir. Doktor, radyoaktif iyotun ne kadarının nodüller tarafından emildiğini ve ne kadarının normal tiroid dokusu tarafından emildiğini kontrol edecektir. Bu, tiroid nodülleri hakkında daha fazla bilgi sağlayarak doktorun kanser olasılığını belirlemesine yardımcı olacaktır.
Tiroid nodülleri nasıl tedavi edilir?
Tedavi tiroid nodülünün tipine bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Bekleme: Nodüller kanserli değilse, doktorunuz şu anda tedavi edilmenize gerek olmadığına karar verebilir. Nodüllerdeki değişiklikleri izleyebilmesi için doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmeniz gerekecektir.
Radyoaktif iyot: Doktorunuz aşırı işlevli tiroid nodüllerini ve birkaç nodülü olan guatrları tedavi etmek için radyoaktif iyot kullanabilir. Radyoaktif iyot, tiroid bezine emilir ve nodüllerin küçülmesine neden olur. Hamile kadınların bu tedaviyi almaları önerilmez.
Cerrahi Operasyon: Nodülleri çıkarmak için ameliyat, kanserli, “obstrüktif semptomlara” neden olan (örneğin, nefes almayı veya yutmayı zorlaştıracak kadar büyük olan) ve “şüpheli” olan (alınmadan teşhis edilemezler) nodüller için en iyi tedavi yöntemidir.
[…] İlginizi Çekebilir; Tiroid Kanseri ve Nodülü […]
[…] bakmak için bir tiroid taraması kullanır. Bu test, hipertiroidizmin nedenini bulmaya ve tiroid nodüllerini kontrol etmeye yardımcı olmak için az miktarda radyoaktif iyot kullanır. Doktorunuz, testten […]
[…] İlginizi Çekebilir; Tiroid Kanseri ve Nodülü […]