Tiroid Fonksiyon Testleri

Tiroid Fonksiyon Testleri


Doktorunuz, tiroidinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek ve hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi sorunların nedenini bulmak için tiroid fonksiyon testleri kullanır. Tiroid, boynunuzun önünde bulunan ve iki tiroid hormonu üreten kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Bu iki hormon şunlardır; tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3). Tiroid hormonları vücudun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eder, bu nedenle vücudunuzdaki hemen hemen her organı, hatta kalbinizi etkiler.

Tiroid testleri, sağlık profesyonellerinin aşağıdaki gibi tiroid hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı olur:

  • Hipertiroidizm – Tiroid hormon seviyeleri çok yüksek olduğu klinik tablodur.

-Hipertiroidizmin en sık nedeni olan Graves hastalığıdır.

  • Hipotiroidizm – tiroid hormon seviyeleri çok düşük olduğu klinik tablodur.

-Hipotiroidizmin en sık nedeni olan Haşimoto hastalığıdır.

Tiroid Fonksiyon Testleri
Tiroid Fonksiyon Testleri

Doktorlar tiroid fonksiyonunu kontrol etmek için hangi kan testlerini kullanır?

Doktorlar tiroid fonksiyonunuzu kontrol etmek için bir veya daha fazla kan testi isteyebilir. Testler,Hemogram ,bazı vitamin ve mineral değerleri , tiroid uyarıcı hormon (TSH), T4, T3 ve tiroid antikor testlerini içerebilir.

TSH testi

Doktorunuz genellikle önce kanınızdaki TSH miktarını kontrol eder. TSH, hipofiz bezinde üretilen ve tiroide ne kadar T4 ve T3 yapacağını söyleyen bir hormondur.

Yüksek bir TSH seviyesi, genellikle hipotiroidiniz veya az aktif tiroidiniz olduğu anlamına gelir. Bu, tiroidinizin yeterince hormon üretmediği anlamına gelir. Sonuç olarak, hipofiz TSH yapmaya ve kanınıza salmaya devam eder.

Düşük bir TSH seviyesi genellikle hipertiroidiniz veya aşırı aktif tiroidiniz olduğu anlamına gelir. Bu, tiroidinizin çok fazla hormon ürettiği anlamına gelir, bu nedenle hipofiz, kanınıza TSH yapmayı ve salmayı bırakır.

TSH testi sonuçları normal değilse, sorunun nedenini bulmanıza yardımcı olması için en az bir başka teste ihtiyacınız olacaktır.

T4 testleri

Kandaki yüksek T4 seviyesi, hipertiroidiniz olduğu anlamına gelebilir. Düşük bir T4 seviyesi, hipotiroidiniz olduğu anlamına gelebilir.

Bazı durumlarda, yüksek veya düşük T 4 seviyeleri, tiroid problemleriniz olduğu anlamına gelmeyebilir. Hamileyseniz tiroid hormon düzeyleriniz daha yüksek olacaktır. Şiddetli hastalık veya kortikosteroidlerin (astım, artrit, cilt rahatsızlıkları ve diğer sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar) kullanılması T4 düzeylerini düşürebilir. Bu koşullar ve ilaçlar, kanınızdaki T4’e “bağlanan” veya bağlanan protein miktarını değiştirir. Bağlı T4, ihtiyaç duyulana kadar kanda yedekte tutulur. “Serbest” T4 bu proteinlere bağlı değildir ve vücut dokularına girmek için kullanılabilir.

T3 testi

Doktorunuz, T4 seviyeniz normal olmasına rağmen sizde hipertiroidizm olabileceğini düşünüyorsa, tanıyı doğrulamak için  T3 değerini görmek isteyebilir. Bazen T4 normaldir ancak T3 yüksektir, bu nedenle hem T4 hem de T3 seviyelerinin ölçülmesi hipertiroidizm teşhisinde faydalı olabilir.

Tiroid antikor testleri

Tiroid antikor düzeylerinin ölçülmesi, hipertiroidizmin en yaygın nedeni olan Graves hastalığı ve hipotiroidizmin en yaygın nedeni olan Haşimoto hastalığı gibi bir otoimmün tiroid bozukluğunun teşhisine yardımcı olabilir. Tiroid antikorları, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla tiroid bezine saldırdığında yapılır. Diğer kan testlerinin sonuçları tiroid hastalığına işaret ediyorsa, doktorunuz  tiroid antikor testleri isteyebilir.

Tiroid Fonksiyon Testleri
Tiroid Fonksiyon Testleri

Doktorlar tiroid hastalığının nedenini teşhis etmek ve bulmak için hangi görüntüleme testlerini kullanır?

Doktorunuz, tiroid hastalığının nedenini teşhis etmek ve bulmak için bir veya daha fazla görüntüleme testi isteyebilir. Genellikle istenilen görüntüleme yöntemi USG dir

Ultrason

Tiroid ultrasonu en sık tiroid nodüllerini aramak veya daha yakından bakmak için kullanılır. Tiroid nodülleri boynunuzdaki topaklanmalardır. Ultrason, nodüllerin kanserli olma olasılığının daha yüksek olup olmadığını doktorunuza söylemesine yardımcı olabilir.

 

Tiroid taraması

Doktorunuz, tiroid bezinin boyutuna, şekline ve konumuna bakmak için bir tiroid taraması kullanır. Bu test, hipertiroidizmin nedenini bulmaya ve tiroid nodüllerini kontrol etmeye yardımcı olmak için az miktarda radyoaktif iyot kullanır. Doktorunuz, testten bir hafta önce, iyotlu gıdalardan veya iyot içeren ilaçlardan kaçınmanızı isteyebilir.

Tarama için bir teknisyen, az miktarda radyoaktif iyotu sıvı veya kapsül şeklinde yutamanızı isteyecektir. Tarama, radyoaktif maddeyi aldıktan 30 dk  sonrasına kadar gerçekleştirilir, böylece tiroidinizin onu emmek için yeterli zamanı olur.

Tarama sırasında, özel bir kamera tiroidinizin fotoğraflarını çekerken muayene masasında yatacaksınız. Tarama genellikle 30 dakika veya daha kısa sürer.

Çok fazla tiroid hormonu yapan tiroid nodülleri resimlerde net olarak görülmektedir. Tiroidin tamamında ortaya çıkan radyoaktif iyot, Graves hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Tiroid taraması için çok az miktarda radyasyona ihtiyaç duyulmasına rağmen hamileyseniz bu testi yaptırmanız önerilmez.

Tiroid Fonksiyon Testleri
Tiroid Fonksiyon Testleri

Radyoaktif iyot alım testi

Tiroid alım testi olarak da adlandırılan radyoaktif iyot alım testi, tiroid fonksiyonunu kontrol etmeye ve hipertiroidizmin nedenini bulmaya yardımcı olabilir. Tiroid, tiroid hormonları yapmak için kandaki iyotu “alır”, bu nedenle buna alım testi denir. Doktorunuz, testten bir hafta önce,  iyotlu gıdalardan veya iyot içeren ilaçlardan kaçınmanızı isteyebilir.

Bu test için sıvı veya kapsül formunda az miktarda radyoaktif iyot yutacaksınız. Test sırasında, bir teknisyen gama probu adı verilen bir cihazı boynunuzun önüne, tiroid bezinizin yanına yerleştirirken bir sandalyede oturacaksınız. Prob, tiroidinizin kanınızdan ne kadar radyoaktif iyot aldığını ölçer. Ölçümler genellikle radyoaktif iyodu yuttuktan 4  saat sonra ve 24 saat sonra alınır. Test sadece birkaç dakika sürer.

Tiroidiniz çok miktarda radyoaktif iyot toplarsa, Graves hastalığınız veya çok fazla tiroid hormonu üreten bir veya daha fazla nodülünüz olabilir. Bu testi tiroid taraması ile aynı anda yaptırabilirsiniz.

Tiroid taraması için çok az miktarda radyasyona ihtiyaç duyulmasına rağmen hamileyseniz bu testi yaptırmanız önerilmez.

1 Comment

Bir cevap yazın