Uzm. Dr. Refik Bilgin

Radyoterapi (Atom Tedavisi) Ağrılı Mıdır?

Radyoterapi (Atom Tedavisi) Ağrılı Mıdır?

Radyoterapi (Atom Tedavisi) Ağrılı Mıdır?

Bu makalemizde radyasyon tedavisi diğer adıyla radyoterapi yada en çok bilinen adıyla atom tedavisinin ağrılı olup olmadığını, hastanın bu süreçte nelerle karşı karşıya kalabileceğini, sürecin nasıl işlediğini anlatacağız. 

Radyasyon tedavisine (atom tedavisi / radyoterapi) ihtiyacınız olacağını öğrendiğinizde endişeli veya bunalmış hissetmeniz normaldir. Bununla birlikte, bu tür kanser tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendinizi daha hazırlıklı ve rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Bu makaledeki bilgiler ilk tedavinize hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Radyoterapi (Atom Tedavisi) Ağrılı Mıdır (1)

Radyasyon (atom tedavisi) tedavisi ekibinde kimler var?

Yüksek düzeyde eğitimli bir tıbbi ekip, size mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için birlikte çalışacaktır. Bu ekip aşağıdaki sağlık profesyonellerini içerebilir:

Radyasyon onkoloğu: Bu doktor türü, kanseri tedavi etmek için radyasyon tedavisi verme konusunda uzmanlaşmıştır. Bir radyasyon onkoloğu radyasyon tedavilerini denetler. Tedavi planını geliştirmek için diğer ekip üyeleriyle yakın çalışırlar.

Radyasyon onkolojisi hemşiresi: Bu hemşire radyasyon tedavisi alan kişilerin bakımında uzmanlaşmıştır. Bir radyasyon onkolojisi hemşiresi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok rol oynar:

  • Tedavilerle ilgili soruları yanıtlama
  • Tedavi sırasında sağlığınızı izlemek
  • Tedavinin yan etkilerini yönetmenize yardımcı olmak

Tıbbi radyasyon fizikçisi: Bu profesyonel, tedavi planlarının tasarlanmasına yardımcı olur. Radyasyon ekipmanı kullanma konusunda uzmandırlar.

Dozimetrist: Dozimetrist, radyasyon onkoloğunuzun doğru radyasyon dozunu hesaplamasına yardımcı olur.

Radyasyon terapisti veya radyasyon tedavisi teknisyeni: Bu profesyonel, tedavi makinelerini çalıştırır ve insanlara planlanmış tedavilerini verir.

Diğer sağlık profesyonelleri: Ek ekip üyeleri, radyasyon tedavisi sırasında fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olabilir. Bu profesyoneller şunları içerir:

  • Sosyal çalışanlar
  • Diyetisyenler
  • Fiziksel terapistler veya konuşma terapistleri gibi rehabilitasyon terapistleri

İlginiz Çekebilir; Atom Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular

Radyasyon (radyoterapi) tedavisinden önce ne olur?

Her tedavi planı, hastanın bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulur, ancak bazı genel adımlar vardır. Tedaviye başlamadan önce şu adımları bekleyebilirsiniz:

Radyasyon onkoloğunuzla görüşme: Doktor tıbbi kayıtlarınızı gözden geçirecek, fizik muayene yapacak ve testler önerecektir. Ayrıca radyasyon tedavisinin potansiyel riskleri ve yararları hakkında bilgi edineceksiniz. Bu, herhangi bir soru sormak veya olabilecek endişelerinizi paylaşmak için harika bir zamandır.

Radyasyon tedavisi için izin verilmesi: Radyasyon tedavisi almayı seçerseniz, sağlık ekibiniz sizden bir “bilgilendirilmiş onam” formu imzalamanızı isteyecektir. Belgeyi imzalamak şu anlama gelir:

  • Ekibiniz size tedavi seçenekleriniz hakkında bilgi verdi,
  • Radyasyon tedavisi görmeyi seçiyorsunuz,
  • Sağlık profesyonellerinin tedaviyi gerçekleştirmesine izin veriyorsunuz,
  • Tedavinin amaçlanan sonuçları vermesinin garanti edilmediğini anlıyorsunuz,

Tedaviyi simüle etme ve planlama: İlk radyasyon tedavisi seansınız bir simülasyondur. Bu, radyasyon tedavisi vermeden yapılan bir uygulama olduğu anlamına gelir. Ekibiniz, tümörün yerini belirlemek için görüntüleme taramalarını kullanacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

Tedavi edilen bölgeye bağlı olarak cildinizde küçük bir iz oluşabilir. Bu, ekibinizin radyasyon ışınını tümöre doğrultmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca bir immobilizasyon cihazı takabilirsiniz. Bu öğeler, tedavi boyunca aynı pozisyonda kalmanıza yardımcı olur.

Baş veya boyuna radyasyon tedavisi için termoplastik bir maske alabilirsiniz. Bu, yüzünüze kalıplanmış ve masaya sabitlenmiş bir ağ maskesidir. Başınızı nazikçe yerinde tutar.

Vücudunuzun her tedavi için aynı pozisyonda olması önemlidir. Radyasyon onkolojisi ekibiniz rahatınızı önemser. Radyasyon tedavisi için her geldiğinizde olabileceğiniz rahat bir pozisyon bulmak için ekiple konuşun. Hareketsizleştirme cihazında hala yatarken endişe yaşıyorsanız onlara söyleyin. Doktorunuz rahatlamanıza yardımcı olacak ilaçlar yazabilir.

İlk seansınızdaki simülasyondan sonra radyasyon tedavisi ekibiniz bilgilerinizi gözden geçirecek ve bir tedavi planı tasarlayacaktır. 

Radyoterapi tedavisi sırasında ne olur?

Radyasyon tedavisi sırasında ne olacağı, aldığınız radyasyon tedavisinin türüne bağlıdır.

Dış ışın radyasyon tedavisi 

Dış ışın radyasyon tedavisi, vücudun dışındaki bir makineden radyasyon sağlar. Kanser için en yaygın radyasyon tedavisidir.

Her seans hızlıdır, yaklaşık 15 dakika sürer. Radyasyon vücuda girdiğinde zarar vermez, sokmaz veya yakmaz. Tedavi boyunca tıkırtı veya vızıltı duyacaksınız ve makineden bir koku gelebilir. Tipik olarak, insanlar Pazartesi’den Cuma’ya haftada 5 kez tedavi seansları alırlar. Bu program, kişisel tedavi planınıza bağlı olarak genellikle 3 ila 9 hafta sürer.

Bu tip radyasyon tedavisi sadece tümörü hedefler. Ancak tümörü çevreleyen bazı sağlıklı dokuları etkileyecektir. Çoğu insan her tedavi uygulandığında hiç acı hissetmezken, tedavinin etkileri zamanla yavaş yavaş oluşur ve vücut tedavisinin uygulandığı yere bağlı olarak rahatsızlık, cilt değişiklikleri veya diğer yan etkileri içerebilir. Her hafta tedaviye 2 günlük ara verilmesi, vücudunuzun bu hasarı onarması için biraz zaman tanır. Bazı etkiler tedavi süresi tamamlanana kadar kaybolmayabilir. Yan etkiler yaşıyorsanız sağlık uzmanlarına bildirin.

Dahili radyasyon tedavisi

Dahili radyasyon tedavisine brakiterapi de denir. Bu, radyoaktif kaynakların tümör bölgesine hem geçici hem de kalıcı olarak yerleştirilmesini içerir.

Tipik olarak, birkaç gün ve hafta boyunca tekrarlanan tedavileriniz olacaktır. Bu tedaviler kısa süre hastanede kalmayı gerektirebilir. Radyoaktif kaynaklar vücuda yerleştirilirken ağrının fark edilmesini engellemek için anesteziye ihtiyacınız olabilir. Çoğu insan bu tedavi sırasında çok az rahatsızlık hisseder veya hiç rahatsızlık hissetmez. Ancak bazıları anesteziden dolayı zayıflık veya mide bulantısı yaşayabilir.

Başkalarını radyasyona maruz kalmaktan korumak için önlem almanız gerekecektir. Radyasyon tedavisi ekibiniz bu önlemleri sağlayacaktır.

Haftalık raporlar

Tedaviniz sırasında radyasyon onkoloğunuz ne kadar iyi çalıştığını kontrol edecektir. Tipik olarak, bu haftada en az bir kez olur. Gerekirse, tedavi planınızı ayarlayabilirler.

Kişisel Bakım

Birçok insan radyasyon tedavisi sırasında yorgunluk, radyasyona maruz kalan bölgede hassas cilt ve duygusal sıkıntı yaşar. Radyasyon tedavisi sırasında dinlenmeniz ve kendinize bakmanız önemlidir.

  • Ekstra dinlenme için plan yapın
  • Dengeli bir diyet yapın
  • Düzenli olarak sıvı tüketin
  • Etkilenen cildi sağlık ekibiniz tarafından onaylanmış losyonla tedavi edin
  • Etkilenen cildinizi güneş ışığından koruyun
  • Duygusal destek isteyin

Radyasyon tedavisi (radyoterapi) bittikten sonra ne olur?

Tedavi sona erdiğinde, radyasyon onkoloğu ile takip randevularınız olacak. Aşağıdakileri içeren takip bakımınıza devam etmeniz önemlidir:

  • İlerleme durumunu kontrol etme
  • Hemen gerçekleşmeyebilecek tedavi yan etkilerini izlemek

Vücudunuz iyileştikçe, daha az takip ziyaretine ihtiyacınız olacak. Doktorunuzdan tedavinizin yazılı bir kaydını isteyin. Bu, uzun vadeli sağlık bakımınızı yönetirken yararlı bir kaynak olacaktır.

Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz 🙂

Exit mobile version