Uzm. Dr. Refik Bilgin

Radyoaktif İyot Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Radyoaktif İyot Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Radyoaktif İyot Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Radyoaktif iyot tedavisi 1940’ların başından beri tiroid kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi hastaların buna ihtiyacı var? Ve kullanımı yıllar içinde nasıl değişti?

Radyoaktif iyot tedavisi nedir?

Radyoaktif iyot tedavisi bir radyofarmasötiktir. Hastalığı teşhis etmek veya tedavi etmek için radyoaktif izotopların – bu durumda İyot-131 (I-131) – kullanımını içerir.

Radyoaktif iyot tedavisi nasıl kullanılır?

Şu anda, radyoaktif iyot tedavisi yalnızca hipertiroidizmi (aşırı aktif tiroid bezi) ve belirli tiroid kanseri türlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca hipertiroidizmin temel nedenlerini belirlemeye yardımcı olmak ve belirli tiroid kanserlerinin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını görmek için kullanılır.

Radyoaktif İyot Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Radyoaktif iyot tedavisi nasıl çalışır?

Tiroid hücresinin görevi, sıcaklık düzenlemesi ve metabolizma gibi çeşitli vücut süreçlerini yöneten hormonları yapmaktır. İki farklı tipi vardır: foliküler ve parafoliküler. Foliküler tiroid hücreleri işlerini yapmak için iyota ihtiyaç duyarlar, bu yüzden onu yediğimiz gıdalardan alırlar. Ve birinin tiroid bozukluğu olduğunda, teşhis ve tedavi etmek için genellikle aynı mekanizmayı kullanabiliriz. Yani bir anlamda radyoaktif iyot tedavisi ilk gerçek hedefe yönelik tedaviydi.

Radyoaktif iyot tedavisini uygulamadan önce hastalarımıza birkaç gün düşük iyotlu diyet uygulatabiliriz. Bu, tiroid bezini iyottan yoksun bırakır ve onu bu element için “aç” yapar. Ardından hastalara radyoaktif iyot moleküllerini hap şeklinde veriyoruz. Tiroid hücreleri, radyoaktif ve radyoaktif olmayan iyotu ayırt edemedikleri için, onu hızla emerler. Tiroid tarafından emilmeyen herhangi bir radyoaktif iyot, vücut tarafından birkaç gün içinde atılır.

Teşhis için kullanıldığında, çok az miktarda radyoaktif iyot, kanserli tiroid hücrelerinin taramalarda olduğu bölgelerin vurgulanmasına yardımcı olur.

Tiroid kanseri veya hipertiroidizmi tedavi etmek için radyoaktif iyot tedavisi kullandığımızda daha yüksek dozlar gerekir. İyot molekülleri, arızalı tiroid hücrelerini yok eden radyasyon yayar.

Radyoaktif İyot Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Tüm tiroid kanserleri radyoaktif iyot tedavisi ile tedavi edilebilir mi?

Hayır. Yalnızca belirli türde farklılaşmış tiroid karsinomu olan hastalarda kullanılır – özellikle papiller ve foliküler tiroid kanseri. Ancak tüm farklılaşmış karsinomlar bile iyot alma yeteneğine sahip değildir. Farklılaşmamış veya medüller tiroid karsinomları iyot tedavisinden fayda görmeyecektir.

Radyoaktif iyot tedavisi ile başka organlar veya kanserler tedavi edilebilir mi?

Hayır. Vücuttaki çok az hücre iyotu emer. Bu nedenle, bu materyali kullanmanın benzersiz avantajı, sonunda tiroid bezine gideceğini bilmektir.

Radyoaktif iyot tedavisinin yaygın yan etkileri nelerdir?

Ne zaman radyoaktif malzeme ile tedavi edilseniz, belirli bir risk söz konusudur. Bu durumda, iyot tiroid bezini hedef alır, ancak tükürük bezleri gibi diğer bezler de bir miktar radyoiyot alabilir. Bu nedenle hastalarda ağız kuruluğu veya tat alma duyusunda değişiklik gelişebilir. İkincisi aslında oldukça yaygındır, ancak genellikle geçicidir.

Papiller tiroid kanseri özellikle genç kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Radyasyona maruz kalmak doğurganlıklarını etkileyebilir, bu nedenle çocuk doğurma çağındalarsa, genellikle tedaviden sonra en az bir yıl gebe kalmaktan kaçınmalarını tavsiye ederiz.

Ayrıca radyoaktif iyot tedavisi gören bir hastanın etrafındaki insanlara radyasyona maruz kalma riski de vardır. Bu nedenle hastaları hamile kadın ve çocuklardan uzak durmaları, herkesten belli bir metre uzakta durmaları ve kendi kıyafetlerini yıkamak, ayrı mutfak eşyaları ile yemek yemek, yatak ve banyoyu kimseyle paylaşmamak gibi önlemler almaları konusunda uyarıyoruz.

Genellikle hastalar kendilerini yaklaşık beş günden fazla izole etmek zorunda kalmazlar. Bu nedenle, birçoğu tedaviyi bir Cuma ya da uzun bir hafta sonu almayı tercih ediyor, ardından bir sonraki hafta işe geri dönüyor. Ancak radyoaktif iyot tedavisi alan herkesin bu yönergeleri izlemesi gerekir, bu nedenle bir hasta herhangi bir nedenle bunu yapamıyorsa – yer darlığı veya başka bir sorun olsun – muhtemelen onları hastaneye kabul edeceğiz.

Bir kereden fazla radyoaktif iyot tedavisi alabilir misiniz, yoksa aynı bölgeyi iki kez ışınlamanın oldukça riskli olduğu düşünülen normal radyasyon tedavisi gibi mi?

Tarihsel olarak, radyoaktif iyot tedavisi hastalara birden fazla kez verilmiştir, çünkü uzun süredir tiroid kanseri için mevcut olan tek tedavi buydu. Bazı hastalarda hastalığın tekrarlaması veya vücudun diğer bölgelerine yayılması durumunda birden fazla tedavi sunmaya devam ediyoruz.

Radyoaktif iyot tedavisi sistemik ve hedefe yönelik bir tedavidir. Bu nedenle, papiller veya foliküler tiroid kanseri vücudun herhangi bir yerine yayılmışsa, onu bulmak ve yok etmek için yine de bu terapiyi kullanabiliriz. Bu kanserli hücrelerin nerede olabileceği önemli değil.

Radyoaktif iyot tedavisine bağlı ikincil bir malignite geliştirme riski genellikle çok, çok küçüktür, ancak bunu reçete etmeden önce aklımızda tutuyoruz. Ve risklerin faydalarından daha ağır bastığını düşünseydik bunu yapmazdık.

Radyoaktif iyot tedavisi zaman içinde nasıl gelişti?

On yıl önce herkese radyoaktif iyot tedavisi verdik – en küçük papiller karsinomu olan birine bile. Ancak verilerin gözden geçirilmesi, tüm hastaların buna ihtiyaç duymadığını göstermektedir. Çoğu yavaş büyüdüğü ve hastaların tek başına ameliyatla mükemmel sonuçları olduğu için tüm tiroid kanserlerini tedavi etmemiz gerekmeyebilir.

Şimdi, daha az radyoaktif iyot tedavisi vermeye ve daha az agresif ameliyatlar yapmaya daha çok meyilliyiz. Özellikle tekrarlama riski çok düşükse, yalnızca kısmi tiroidektomi – veya birinin tiroid bezinin bir kısmının çıkarılmasını – önerebiliriz ve onlara hiç radyoaktif iyot tedavisi vermeyebiliriz.

Şu anda başka kanserlerin tanı veya tedavisinde kullanılan başka radyofarmasötikler var mı?

Evet. Lutathera (Lutetium-177) adlı bir radyofarmasötik , nöroendokrin tümörlerin tedavisi için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır .

MD’nin feokromositoma tedavisi için FDA tarafından onaylanmasında etkili olduğu Azedra (ultratrace iobenguane-131) adlı bir ilaç da var. Azedra şu anda FDA tarafından bu nadir adrenal kanser türünü tedavi etmek için onaylanan tek ilaçtır.

TheraSphere (Yttrium-90) adlı bir ilaç da karaciğer kanserini tedavi etmek için kullanılıyor. Ve metastatik prostat kanserinin tedavisi için 177Lu-PSMA-617 adlı bir ilaç araştırılıyor.

Bizi Instagramdan Takip Edebilirsiniz!

Exit mobile version