Prostat, hem erkek üreme sisteminin yardımcı bir bezidir hem de idrara çıkma ile boşalma arasında kas tarafından yönlendirilen mekanik bir geçiştir. Mesanenin hemen altında bulunan bir bezdir, ceviz büyüklüğünde ve şeklinde olan prostat sadece erkeklerde bulunur ve erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır.
Prostat Bezi Aslında Ne İşe Yarar?
Prostat bezi yaşam için gerekli değildir, ancak üreme için hayati öneme sahiptir ve erkek üreme sisteminin bir parçasıdır.
Prostatın işlevi, seminal sıvının veya meninin bir parçasını oluşturan prostatik sıvı olarak adlandırılan hafif alkali (yüksek pH) bir sıvı üretmektir.
Meninin geri kalanı, testislerden gelen sperm hücreleri, seminal veziküllerden gelen sıvı ve bezelye büyüklüğündeki bulbourethral bezden gelen salgılardan oluşur.
Prostat sıvısı, spermayı incelten veya gevşeten enzim prostat spesifik antijen (PSA) gibi sperm hücrelerinin işleyişi ve hayatta kalması için önemli olan maddeleri içerir ve iribaş benzeri sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşmak için serbestçe yüzmesine yardımcı olur.

Prostat Kanseri
Prostat Kanseri 50 yaş ve üzeri erkeklerde görülen en yaygın kanser türlerinden biridir. Birçok prostat kanseri yavaş büyür, prostat bezi ile sınırlı kalır ve ciddi zararlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, bazı prostat kanseri türleri yavaş büyür ve minimum düzeyde tedavi gerektirebilir veya hiç tedavi gerektirmez, bir diğer türleri de agresiftir ve hızla yayılabilir.
Erken teşhis edilen prostat kanseri-hala prostat beziyle sınırlıyken–başarılı bir tedavi için oldukça önemlidir.
Prostat Kanseri Belirtileri
Erken evrede prostat kanseri genellikle hiçbir belirti vermez. İlerlemiş prostat kanserleri bazı belirtilere neden olabilir.
- Özellikle geceleri, yavaş ya da zayıf idrar akımı veya daha sık idrara çıkma ihtiyacı,
- İdrarda kan (hematüri),
- Ereksiyon sorunu (iktidarsızlık),
- Kemik metastazlarına bağlı yakınmalar; kalça, sırt, göğüs ya da diğer alanlarda ağrılar
- Bacak veya ayakta güçsüzlük veya uyuşma, omurilik basısına bağlı mesane veya bağırsak kontrolü kaybı.
Bu belirtiler birçok başka hastalıkta da oluşabilir. Ancak doktorunuza başvurmak için uyarıcı olmalıdır.

TANI
Prostat kanseri, çoğu durumda yakınması olmayanlar erkeklerde tarama ile saptanır. Prostat kanseri belirtileri şunlardır:
- Hematüri
- İdrar şikayetleri
- Sırt ağrısı
Prostat kanseri tanısında PSA (kanda prostat spesifik antijen testi), makattan muayene, transrektal ultrason (makattan ultrason, TRUS) ve biyopsi ile histopatolojik inceleme temel yaklaşımı oluşturur. Kanserli hastaların %32 sinde PSA 4.0’ün altındadır. Normal kişilerin % 79’unda PSA 4.1’den yüksektir. TRUS ve biyopsi ile kanserlerin %37-50’i saptanamıyor, TRUS rehberliğinde yapılan >33.000 biyopside ancak %44.6 oranında malign bulunmuştur.
[…] Prostat kanseri için yerleşmiş ve tanımlanmış olan risk faktörleri; yaş, aile öyküsü ve ırk’tır. Yaş prostat kanserinde bilinen en güçlü risk faktörüdür. […]