Uzm. Dr. Refik Bilgin

Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanserinin yayılma belirtilerini anlatmadan önce prostat ve prostat kanserinin ne olduğuna, prostat kanserine neyin neden olduğuna, belirtilerine ve tedavi yöntemlerine değinelim. Prostat sadece erkeklerde bulunan bir bezdir ve hemen hemen birçok erkekte ilerleyen yaşlarda bozulabilen bir yapıya sahiptir.

Prostat kanseri, prostat bezinin kanseridir. Kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve büyümeye başladığı zamandır. Hücreler, çevreleyen dokulara veya organlara büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Prostat bezi erkek üreme sisteminin bir parçasıdır.

Prostat bezi nedir?

Prostat, mesanenin tabanında bulunan bir bezdir. Ceviz büyüklüğündedir ama yaşlandıkça büyür. Prostat, idrarı mesaneden penise taşıyan tüpün ilk kısmını çevreler. Bu tüpe üretra denir. Üretra ayrıca sperm içeren sıvı olan meni de taşır. Prostat bezi, prostat spesifik antijen (PSA) adı verilen bir protein üretir. Bir kan testi PSA seviyesini ölçebilir.

Prostatı gösteren diyagram – Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri

Prostat kanseri nerede başlar?

Çoğu prostat kanseri, prostatın dış bez hücrelerinde başlar ve asiner adenokarsinomlar olarak bilinir. Bu kanserlerin çoğu son derece yavaş büyür ve yayılma olasılığı yoktur. Ancak bazıları daha hızlı büyüyebilir.

İlginizi Çekebilir; Prostat Kanseri için İmmünoterapi

Lokalize, lokal ileri ve metastatik prostat kanseri nedir?

Doktorlar prostat kanserini sıklıkla lokalize, lokal olarak ilerlemiş ve metastatik olarak tanımlar.

Prostat kanseri kimlerde görülür?

Prostat kanserine yakalanmak için bir prostat bezine ihtiyacınız var. Yani en çok erkekleri etkiler. Erkek olarak doğan (doğumda erkek olarak atanan) trans kadınlar ve ikili olmayan kişiler de prostat kanserine yakalanabilir. Prostat kanseri en çok yaşlı erkeklerde görülür. Ortalama olarak her yıl 100 yeni vakadan 35’i (%35) 75 yaş ve üzeri erkeklerde görülmektedir.

Siyah erkeklerde Beyaz erkeklere göre daha sık görülür. Asyalı erkeklerde daha az yaygındır. Bir erkeğin prostat kanseri geliştirme riski birçok faktöre bağlıdır. Bunlar şunları içerir:

İlginizi Çekebilir; Güncel Prostat Kanseri Tedavisi NanoKnife

Prostat kanseri belirtileri

Prostat kanseri genellikle erken evrelerde semptomlara neden olmaz. Çoğu prostat kanseri, prostat bezinin dış kısmında başlar. Bu, semptomlara neden olmak için kanserin idrarı mesaneden penise taşıyan tüpe basacak kadar büyük olması gerektiği anlamına gelir. Buna üretra denir.

İdrar sistemine baskı yapan prostat kanserini gösteren diyagram – Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri

İdrar yapma zorluğu gibi idrar semptomlarına nadiren prostat kanseri neden olur. İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) adı verilen bir durumdan kaynaklanma olasılıkları çok daha yüksektir.

Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine zaten yayılmışsa (ileri veya metastatik prostat kanseri), aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH)

Erkekler yaşlandıkça prostat bezleri büyür. Bu, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) adı verilen yaygın bir durumdur. Prostat bezi büyüdükçe üretra ve mesaneye baskı yapabilir. Bu, idrara çıkma şeklinizi etkileyebilir ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

BPH kansere dönüşmez. Ancak prostat bezinde kanser hücreleri içeren bölgelere sahip olmakla aynı zamanda genişlemiş bir prostatınız olabilir.

BPH semptomlarınız varsa GP’nizi görmek önemlidir. Belirtiler prostat kanseri olduğunuz anlamına gelmez, ancak bunları kontrol ettirmeniz önemlidir. Semptomların nedenini araştırmanın bir parçası olarak, PSA testi adı verilen bir kan testi yaptırabilirsiniz. Bu, doktorların prostat kanseri teşhisine yardımcı olmak için kullandıkları testlerden biridir.

Prostat kanseri için testler

Prostat kanserini kontrol etmek için genellikle birkaç testiniz vardır. Bunlar:

GP’nizin yapabileceği testler

Çoğu insan GP’lerini görerek başlar. Bir uzmana sevke ihtiyacınız olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olacak bazı testler yapabilirler. GP’nizin düzenleyebileceği testler şunları içerir:

Prostat bezinizin muayenesi

Doktorunuz, topaklar veya sert alanlar gibi anormal belirtiler için prostat bezinizi kontrol eder. Buna dijital rektal muayene (DRE) de denir.

Prostatınızı incelemek için doktor eldivenli bir parmağını arka pasajınıza (rektum) sokar.

PSA kan testi

PSA testi, kanınızdaki prostat spesifik antijen (PSA) miktarını ölçer. PSA, hem normal hem de kanserli prostat hücreleri tarafından yapılan bir proteindir.

Tüm erkeklerin kanında biraz PSA olması normaldir. Ancak sizin yaşınızdaki biri için beklenenden daha yüksek bir PSA seviyesi, prostat kanseri belirtisi olabilir.

Uzmanınızın yapabileceği testler

Testlerinizin sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz sizi bir uzmana yönlendirebilir. Genellikle bir ürolog görürsünüz. Bu, prostat, mesane ve böbrekler gibi idrar yolu problemlerinin tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.

Uzmanınız genellikle daha fazla test yapar. Bunlar şunları içerir:

Manyetik Rezonans Görüntüleme

Uzmanınızın yaptığı ilk tarama bir MRI taramasıdır. Bu genellikle bir multiparametrik MRI taramasıdır (mpMRI). Bazı insanlar bunun yerine biparametrik MRI adı verilen bir MRI taramasına sahip olabilir.

MRI, manyetik rezonans görüntüleme anlamına gelir. Vücudun içinin fotoğraflarını çekmek için manyetizma ve radyo dalgalarını kullanır. Bir mpMRI taraması, prostat bezinizin standart bir MRI taramasından daha ayrıntılı bir resmini üretir.

Bir mpMRI taraması doktorunuza bu konularda yardımcı olur:

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya biyopsi veya gelecekte tedavi görme olasılığınız yoksa doktorunuz mpMRI yapmayabilir.

Tek başına bir MRG’nin prostat kanseri olup olmadığınızı kesin olarak söyleyemeyeceğini bilmek önemlidir. Ancak sonuçlar, doktorunuzun daha fazla teste ihtiyacınız olup olmadığına karar vermesine yardımcı olur.

Prostat Biyopsisi

Biyopsi sırasında doktorunuz prostatınızdan doku örnekleri alır. Örnekleri bir laboratuvara gönderirler ve bir doktor kanseri kontrol etmek için mikroskop altında onlara bakar.

Prostat biyopsisi yaptırmanın 2 ana yolu vardır:

Sahip olduğunuz biyopsi türü, prostatınızın boyutuna ve doktorların kontrol etmek istediği anormal alanın prostatın neresinde olduğuna bağlıdır. Ayrıca hangi hastaneye biyopsi yaptığınıza da bağlıdır.

Transrektal ultrason taraması (TRUS) kılavuzluğunda biyopsi

Doktorunuz mikroskop altında incelemek için prostattan bir dizi küçük doku örneği alır. Bir transrektal ultrason tarayıcısı kullanarak arka geçitten (rektum) biyopsi alır.

TRUS rehberliğinde biyopsi rahatsız edici olabilir. Bölgeyi uyuşturmak ve herhangi bir ağrıyı azaltmak için genellikle lokal anestezi kullanılır.

Transperineal biyopsi

Doktorunuz testislerin (perine) arkasındaki deriden prostata bir iğne sokar. Daha sonra mikroskop altında incelemek için prostattan birkaç örnek alırlar.

Bu biyopsiyi lokal veya genel anestezi altında yaptırabilirsiniz. Genel anestezi olması, uykuda olduğunuz ve hiçbir şey hissetmeyeceğiniz anlamına gelir.

Prostat biyopsisinden sonra hangi testlere ihtiyacım var?

Prostatınızda kanser hücreleri olduğunu gösteren bir biyopsiniz varsa, kanserin nerede ve ne kadar büyük olduğunu bulmak için daha fazla testiniz olabilir. Buna kanserin evrelemesi denir.

Daha sonra yapacağınız testler, sahip olduğunuz kanser türüne bağlıdır. Sahip olabileceğiniz testler şunları içerir:

CT tarama

CT (veya CAT) taraması, bilgisayarlı (eksenel) tomografi anlamına gelir. Vücudunuzun içinin ayrıntılı resimlerini oluşturmak için röntgen ve bilgisayar kullanan bir testtir.

Kanserin sadece prostatta olup olmadığını veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını öğrenmek için bir BT taramanız olabilir.

Kemik taraması

Bir kemik taraması, kemiklerdeki değişiklikleri veya anormallikleri gösterir. Prostat kanserinin kemiklere yayılıp yayılmadığını öğrenmek için kemik taramanız olabilir.

4. Evre Prostat Kanseri – Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri Nelerdir?

Evre 4 prostat kanseri, prostatta başlayan ve yakındaki lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılan kanserdir. Evre 4 prostat kanseri nadir görülen bir tanıdır. Çoğu zaman, prostat kanseri, kanserin prostatla sınırlı olduğu daha erken bir aşamada teşhis edilir.

Tedaviler ilerlemiş prostat kanserini yavaşlatabilir veya küçültebilir, ancak çoğu erkek için evre 4 prostat kanseri tedavi edilemez. Yine de tedaviler hayatınızı uzatabilir ve kanserin belirti ve semptomlarını azaltabilir.

Belirtiler – Prostat Kanserinin Yayılma Belirtileri

Evre 4 prostat kanserinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:

Ne zaman doktora görünmeli?

Sizi endişelendiren kalıcı belirti veya semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın.

Nedenleri

Doktorlar, evre 4 prostat kanserine neyin neden olduğundan emin değiller.

Evre 4 prostat kanseri, prostat kanseri hücreleri prostattan ayrılıp lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığında ortaya çıkar.

Prostatın ötesine yayılan prostat kanseri hücreleri en sık aşağıdaki dokulara yayılır:

Risk faktörleri

Evre 4 prostat kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz

Exit mobile version