Uzm. Dr. Refik Bilgin

Prostat Biyopsisi Nedir? Nasıl Yapılır?

prostat biyopsisi

prostat biyopsisi

Prostat biyopsisi kişilerde prostat kanseri risklerinin ve belirtilerinin görülmesi halinde, kesin tanı konulması için yapılan bir tetkiktir. Her ne kadar parmakla muayene yapılsa ve belirtiler takip edilse de bunlardan kesin sonuç elde edilmez. Ancak yapılan biyopsi işlemi ile birlikte, kişilerin prostat kanseri olup olmadığı tespit edilir.

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat biyopsisi nedir ve hangi durumlarda yapılır konusu son derece önemlidir. Son yıllarda prostat kanseri riski artış gösterdiği için birçok kişiye bu işlem uygulanır. Prostat muayenesi sonrasında kişilerde herhangi bir kitle tespit edilmesi ve PSA testinin sonucunda şüpheli bir durum olması sebebiyle biyopsi yapılmasına karar verilir. Yapılan biyopsi ile birlikte prostat kanseri teşhisi konur. Bunun için çeşitli iğneler kullanılır ve prostattan parça alınır. Alınan parçalar, mikroskop yardımı ile incelenir ve bulgular rapor edilir. Kısacası prostat biyopsisi, kişilerin prostat bölgesinden kanser teşhisi için parça alınması ve incelenmesidir.

prostat biyopsisi

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat biyopsisi nasıl yapılır konusu, bu işlemi yaptırmak isteyen kişileri çok tedirgin etmektedir. Nasıl bir işlem yapılacağı ve sürecin nasıl olacağı bilinmediği için, kişiler de tedirgin olmaktadır. Prostat biyopsisi yapılırken iki farklı teknik kullanılır. Bunlar:

Transrektal Ultrasonografi (TRUS) – Klasik Biyopsi

Standart olarak kullanılan bir biyopsi yöntemidir. Bu yöntem de öncelikle prostat haritalandırılır ve sonrasında da buna göre 12 ayrı bölgeden parça alınır. Bu yöntem uygulanırken, tümörlü dokunun görünmesi biraz sıkıntılıdır. Bu yüzden de kanser hücresi görülmeden parça alınması sağlanır. Tüm bu sebeplerden ötürü, kanser hücresi olan bölgeden parça alınmadığı için kanser varlığına rağmen tanı konulmaz.

İlginizi Çekebilir; Prostat Kanseri Olduğunuzu Gösteren 5 İşaret

Füzyon Biyopsi

Tıp alanındaki gelişmeler, prostat biyopsi işlemlerinde Füzyon biyopsisi gibi yöntemlerin bulunmasını sağlamıştır. Bu yöntemde hastalara öncelikle MR uygulaması yapıldığı için kanser hücresinin yeri tespit edilir. Elde edilen görüntüler TRUS ile birleştirilince de kanser şüphesi olan dokudan direk olarak parça alınır.

Prostat Biyopsisi Öncesi Hazırlık

Prostat biyopsisi öncesi bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Böylece hem hastaların daha rahat etmesi hem de daha doğru sonuçlar elde edilmesi sağlanır. Buna göre yapılan hazırlıklar şöyledir;

prostat biyopsisi

Prostat Biyopsisi Sonrası

Prostat biyopsisi sonrası da yine hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar;

Prostat Biyopsi Patoloji Sonuçları

Prostat biyopsi patoloji sonuçları çıktıktan sonra doktorunuz sonuca göre uygun tedaviye başlayacaktır. Kanser teşhisi sonrasında olabilecek en hızlı biçimde tedaviye başlanması gerekir. Alanında uzman bir hekim tarafından inceleme yapıldığı için en doğru tedavi uygulanacaktır. Her şüpheli parçanın, kanser hücresi olduğunu da düşünmemeniz gerekir. Çünkü iyi huylu kitle olma ihtimali de oldukça yüksektir. Prostat biyopsi sonucu kaç günde çıkar merak edenler için, bu sonucun ortalama 2-3 günde çıktığını söylememiz gerekir. Alınan parçalar, dikkatli bir şekilde incelendikten sonra tanı konacaktır.

 

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

Exit mobile version