FDG PET CT

FDG PET CT

Pozitron emisyon tomografisi (PET) görüntülemesi, vücudun tamamının ayrıntılı 3 boyutlu görüntülerini üretmek için kullanılır.

PET taraması, doku ve organlarınızın nasıl çalıştığını ortaya çıkarmaya yardımcı olur. PET/CT görüntülemesinde  radyoaktif molekül kullanır. Bu tarama bazen diğer görüntüleme testlerinde ortaya çıkmadan önce hastalığı tespit edebilir.

PET/CT taramaları neden kullanılır?

Bir PET/CT görüntülemesi, birçok kanser, kalp hastalığı ve beyin hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tanı ve  değerlendirmesinde faydalıdır.

PET/CT Görüntüleme nasıl çalışır?

PET/CT tarayıcıları, radyoaktif madde adı verilen kolunuza enjekte edilen bir maddenin vücudunuzun farklı bölgelerinde toplandığı için yaydığı radyasyonu algılayarak çalışır.

Çoğu PET/CT taramasında, doğal glikoza (bir şeker türü) benzeyen florodeoksiglukoz (FDG) adı verilen bir radyoaktif madde kullanılır, bu nedenle vücudunuz buna benzer şekilde davranır.

Radyoaktif maddenin aktif olabileceği veya olmayabileceği alanları analiz ederek, belirli vücut fonksiyonlarının ne kadar iyi çalıştığını ve herhangi bir anormalliği tespit etmek mümkündür.

Örneğin, vücudun dokularındaki bir FDG konsantrasyonu, kanser hücreleri normal hücrelerden çok daha hızlı bir oranda glikoz kullandığından kanserli hücrelerin tanımlanmasına yardımcı olabilir.

PET/CT taraması için hazırlık

PET/CT taramaları ayaktan tedavi standartlarında gerçekleştirilir. 

Kullanılan FDG-radyoaktif maddenin yarı  ömrü kısa olduğundan ve geç kalırsanız taramanız iptal edilebileceğinden taramanız için zamanında gelmeniz önemlidir.

Randevu öncesi bilgilendirme formu, randevunuzdan önce gerekli tüm hazırlıkları içerecektir.PET/CT  öncesi 4-6 saat boyunca hiçbir şey yememeniz tavsiye edilir.

Su  içebilirsiniz. Ayrıca randevunuzdan 24 saat öncesine kadar yorucu egzersizlerden kaçınmalısınız.

Bol ve rahat kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Fermuar gibi metal parçaları olan takılar ve giysiler giymekten kaçının çünkü bunların çıkarılması gerekecektir.

PET/CT Görüntüleme İşleyişi?

Radyoaktif madde enjeksiyonu

Taramadan önce, FDG-radyoaktif madde kolunuzdaki veya elinizdeki bir damara enjekte edilir. Daha sonra radyoaktif maddenin vücudunuzdaki hücreler tarafından emilmesini sağlamak için dinleme odasında yaklaşık bir saat sessizce dinlenmeniz gerekecektir.

Dinlenme odasında mümkün olduğunca hareketsiz kalmak ve beklerken konuşmaktan veya sesli konuşmak ve yoğu düşünceden kaçınmak önemlidir, Çünkü bu aktiviteler radyoaktif madde alımını ve  tarama sonucunu etkileyebilir.

Taramadan önce tuvalete gitmeniz istenecektir.

PET/CT Görüntülemesi 

Tarama sırasında tarayıcının ortasına taşınan düz bir yatakta yatacaksınız.

Tarama yapılırken hareketsiz kalmalısınız.

Tarama 15-20 dakika kadar sürebilir. Tarama işlemi tamamen ağrısızdır.

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya herhangi bir noktada yardıma ihtiyacınız olursa, teknisyenlere işaret edebilir veya yardım isteyebilirsiniz. Onlar size yardımcı olacaklardır.

PET/CT Taramadan Sonra

PET taraması yaptıktan sonra herhangi bir yan etki yaşamazsınız ve kısa süre sonra eve gidebilirsiniz.

PET /CT Taramasından Sonra Herhangi bir risk var mı?

Aldığınız radyasyon miktarı azdır ve diğer radyolojik testlere benzer şekilde riskler düşüktür.

Aldığınız radyoaktif izleyici zamanla daha az radyoaktif hale gelir ve genellikle birkaç saat içinde vücudunuzdan doğal olarak atılır. Taramadan sonra bol miktarda sıvı içmek, vücudunuzdan atılmasına yardımcı olabilir.

Önlem olarak, bu süre zarfında hafif radyoaktif olacağınız için, PET taramasından sonraki birkaç saat boyunca hamile kadınlar, bebekler veya küçük çocuklarla uzun süreli yakın temastan kaçınmanız tavsiye edilecektir.

Ana SayfaBizi Arayınİletişim