Papiller Tiroid Kanseri

Papiller Tiroid Kanseri


Papiller tiroid kanseri, tiroid kanserinin en yaygın türüdür. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 30 ila 50 yaşları arasındaki insanları etkiler. Çoğu papiller tiroid kanseri küçüktür ve kanser hücreleri boyundaki lenf düğümlerine yayılmış olsa bile tedaviye iyi yanıt verir. Papiller tiroid kanserlerinin küçük bir kısmı agresiftir ve boyundaki yapıları içerecek şekilde büyüyebilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Bütün tiroid karsinomlarının %80’ini oluşturur. Yavaş büyür ancak malignite potansiyeli yaşla birlikte artar. Prognoz 50 yaşın üzerinde kötüdür. Genellikle tiroid bezinin sadece bir lobunda gelişir. Yavaş büyüse de, papiller kanserler sıklıkla boyundaki lenf nodlarına yayılır. Yine de, lenf nodlarına yayılan bu kanserler sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve nadiren ölümcül olabilir.

Papiller karsinomda hastaların çoğu ötiroid dir ve boyunda yavaş büyüyen ağrısız şişlik ile başvururlar. Çoğunlukla asemptomatiktir. Bazen kitlenin basısına bağlı eşlik eden dispne, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı görülebilir.

Tanıda ince iğne aspirasyon biyopsisi güvenilir ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Tümörün lenf nodlarına yayılma ve çevre dokulara invazyonundan şüpheleniliyorsa BT ve MRG ile değerlendirilir.

Papiller Tiroid Kanserinde Prognoz

AGES Skorlama Sistemi

  • Age (yaş)
  • Grade (histolojik)
  • Ekstratiroidal invazyon-metastaz
  • Size (tümör büyüklüğü)
  • Genç hasta, düşük histolojik grade, invazyon-metastaz olmaması, küçük tümör iyi prognozludur.
Papiller Tiroid Kanseri
Papiller Tiroid Kanseri

MACIS Skorlama Sistemi

  • Metastaz (uzak)
  • Age (yaş)
  • Completness of original surgical resection
  • Invasion (ekstratiroidal)
  • Size (cm)

AMES Skorlama Sistemi

  • Age (erkek <40, kadın <50)
  • Metastaz
  • Ekstratiroidal yayılma
  • Size of tumor (< 5 cm, > 5cm)

İlginizi Çekebilir; Lutesyum Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

DeGroot Skorlama Sistemi

  • Class I: İntratiroidal
  • Class II: Servikal lenf nodu metastazı
  • Class III: Ekstratiroidal invazyon
  • Class IV: Uzak Metastaz

TNM Sınıflaması

  • TX: Primer tümör varlığı araştırılmadı (yetersiz görüntüleme)
  • T0: Primer tümör arandı bulunamadı (muayene, görüntüleme)
  • T1: Tümör < 2 cm T2: Tümör 2-4 cm T3: Tümör > 4 cm
  • T4: Ekstratiroidal invazyon
  • N0: Lenf nodu metastazı yok
  • N1: Lenf nodu metastazı var
  • M0: Uzak metastaz yok
  • M1: Uzak metastaz var

İlginizi Çekebilir; Aktinyum Tedavisi Nedir?

Papiller Tiroid Kanserinin Tedavisi

Tümör tiroidektomi materyalinde tesadüfen saptanmış ve 0,5 cm den küçükse lobektomi-istmektomi yapılmışsa bu cerrahi yeterli kabul edilir. Bunun dışındaki vakalarda genel kabul gören tedavi total tiroidektomi + radyoaktif iyot ile ablasyon (RAI) tedavisidir.

Diğer görüşe göre; tek tiroid lobunda lokalize, 1 cm’den küçük ve kapsül invazyonu olmayan papiller karsinomda tek yanlı lobektomi ve istmektomi yeterlidir. Yüksek riskli hastalarda total ya da subtotal tiroidektomi uygulanır. Metastaz ve lokal ilerlemiş tümörler olduğunda bu hastalara total tiroidektomi sonrası I131 taraması ve iyot ablasyon tedavisi uygulanır.

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Aktinyum tedavisinin standart tedavilere dirençli prostat kanserlerinde tümör boyutunu küçültme, hücrelerin çoğalmasını durdurma ve bu hücrelerini yok etmede etkili bir tedavi yöntemidir. Radyonüklid tedavilerin prostat kanserinin tedavisindeki yeri standart tedavilere rağmen hastalık ilerlediğinde, yayıldığında veya kemoterapi gibi diğer tedaviler etkisiz kaldığında , hastanın kemoterapi kullanmak istememesi veya yan etkileri hasta tarafından tölere edilemediği durumlarda tercih edilir. Aktinyum-225-PSMA, prostat kanserinde hedefe yönelik alfa tedavide hastaya verilen radyoaktif maddenin adıdır. Metastatik ileri evre prostat kanseri hastalarında kullanılabilen bir tedavidir. Aktinyum-225-PSMA tedavisinin amacı tümör boyutunu küçültmek, tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurmak ve tümör hücrelerini yok etmektir.

Güncel  yaklaşımda  radyonüklid tedavi kararı verilen hastalarda birinci tercih Lutesyum PSMA tedavisidir. Bu tedaviye dirençli hastalarda Aktinyum-225-PSMA tercih edilebilir.

Lutesyum tedavisi nedir ve kanserli hücreler üzerinde nasıl etki eder birlikte inceleyelim. Nükleer tıp alanında uygulanan ve Lu177-PSMA tedavisi olarak da bilinen Lutesyum, prostat kanserinde kanserli hücreleri hedef alan ve bir tür moleküler kullanılan tedavi çeşitlerinden biridir. Vücuda verildikten sonra, kanserli hücreleri hedef alan ve yok eden bu radyoaktif madde sayesinde prostat kanseri tedavi edilir. Prostat kanseri tedavileri arasında son yıllarda en çok tercih edilen ve uygulanan bir yöntemdir.

NAFLD, karaciğer hücrelerinde alkolün neden olmadığı ekstra yağ birikmesidir. Sağlıklı bir karaciğer bir miktar yağ içerir, ancak karaciğerin ağırlığının %5 ila %10’undan fazlası yağ olduğunda karaciğer iltihaplanır. Bu durum steatoz olarak da adlandırılan “yağlı karaciğer” olarak sınıflandırılabilir. NAFLD birçok yetişkini ve çocuğu etkiler ve Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre Amerika Birleşik Devletleri’nde karaciğer hastalığının en yaygın nedenlerinden biridir .

NAFLD şiddetli hale gelirse, alkolsüz steatohepatit veya NASH adı verilen bir duruma ilerleyebilir. NASH, karaciğer kanserinin yanı sıra fibroz (karaciğerde yara izi), siroz (karaciğerde kalıcı yara izi ve sertleşme) veya karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilir. Uzmanlar, NAFLD’li her 5 kişiden yaklaşık 1’inin NASH geliştireceğini tahmin ediyor.

Nöroendokrin tümör nedir ve onu diğer tümör türlerinden ayıran özellikler nelerdir bilgi vermek istiyoruz. Vücuttaki nöroendokrin sisteminde yer alan endokrin hücrelerinin düzensiz çoğalması sonucunda oluşan bu tümörler, diğer tümör türlerinden bazı önemli noktalarla ayrılır. Bu önemli noktalar şöyledir;

  • Bu tümörler, vücutta herhangi bir organda değil endokrin sisteminde dağınık olarak yer alan hücrelerde oluşur.
  • Nöroendokrin hücreleri, vücutta birçok fonksiyonda görev alır. Bu yüzden de oluşan tümörlerin, vücutta pek çok fonksiyonun bozulmasına neden olabileceğini ifade edebiliriz.
  • Nöroendokrin tümörlerde hastalık onkolog, endokrinolog ve gastroentrolog uzmanları tarafından takip edilebilir.

Karaciğer kanser tedavi yöntemleri olarak tercih edilebilecek pek çok yöntem vardır. Cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi yaygın olarak kullanılan tedavilerdir. Bazı hastalarda ne yazık ki bu tedavi yöntemleri işe yaramaz veya da uygulanamaz. Bu durumda da aşağıda belirttiğimiz tedaviler tercih edilebilir:

Karaciğer Kanseri Atom Tedavisi

Karaciğer kanseri atom tedavisi ile tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Atom tedavisi, özellikle diğer kanser tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı hastalarda bir tür umut haline gelmiştir. Bu tedavi yöntemi sayesinde, hastalar son derece etkili ve başarılı sonuçlar elde etmektedir. Özellikle ameliyat edilemeyen hastalar için bu tedavi yöntemi çok etkilidir. Bu tedavi yönteminde Yitriyum isimli bir radyoaktif madde kullanılır. Bu madde sayesinde de kanser hücrelerinin küçültülmesi sağlanır. Küçültülen kanser hücreleri artık cerrahi yöntemle alınabilir veya da kemoterapi uygulanabilir. Atom tedavisi sadece akciğer kanserinde etki eden bir tedavi yöntemidir.

Radyoaktif Akıllı Mikroküre Tedavisi

Radyoaktif Akıllı Mikroküre Tedavisi akciğer kanser türünde tercih edilen ve uygulanan bir diğer önemli tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde de kanserli dokular üzerinde uygulanan selektif tedavilerdir. Bu tedaviler sayesinde akıllı moleküller verilir ve tümörlerin boyutlarının ve sayılarının azaltılması sağlanır. Karaciğer kanser tedavisi için de etkili ve başarılı bir yöntemdir.

Galyum 68 (Ga-68) PSMA PET CT yöntemi, prostat kanserinin herhangi bir evredeki sınıflandırmasına imkan tanır. Yöntemin geliştirilen diğer yöntemlere göre daha hassas ve daha kesin sonuç vermesi tercih sebebidir. Prostat kanseri şüphesi oluşan hastalar ve tanısı konulmuş hastalarda, hastalığın evreleme işlemi uygulanacak tedavi yöntemini belirler.

Ameliyat, hormonterapi, kemoterapi, radyoterapi almış olan kişilerde, hastalığın nüksetme şüphesine yönelik Ga68 PSMA PET CT yöntemi, hekime yol gösterici rolünü üstlenir. Bu yöntemle Ga-68 izotopları kanserli hücrelere ve sağlıklı hücrelere eşit şekilde nüfuz eder. Ancak kanserli hücrelerde baskın bir şekilde birikerek, tümörün büyüklüğünü, yerini ve uzak metastazlarını ayrıntılı raporlanmasına imkan tanır.

PRRT, kanser hücrelerine yönelik bir ilaç vasıtasıyla çok küçük bir oranda radyoaktif maddenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Radyasyonun direkt kanser hücrelerine ulaşmasına olanak sağlar. PRRT ilaçlarından olan Lu-177 dotatate (Lutathera), ileri evrede nöroendokrin tümörlerin tedavisinde faydalanılır. Bir de yüksek hormon salgılamaya bağlı olarak, eğer nöroendokrin tümörler yoğun hormon salgısı çıkarıyorsa, doktor belirti ve bulgularda kontrol sağlamak adına uygun ilaçları önerebilir.

Kemoterapi ilaçları hızla bölünen kanser hücrelerine saldırırken, bağırsaklar ve ağız, kemik iliği ve saç folikülleri gibi vücutta hızla bölünen diğer sağlıklı hücreleri de etkileme eğilimindedir. Bu hücreler kemoterapi ilaçlarından etkilendiğinde yan etkiler ortaya çıkabilir. Bir hastanın yaşadığı yan etkiler, kemoterapinin türüne ve dozuna bağlı olacaktır, ancak yaygın yan etkiler şunları içerir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Saç kaybı
  • Ağız yaraları
  • İştah kaybı

Ek olarak, kemoterapi ilaçları sağlıklı beyaz kan hücrelerine, kırmızı kan hücrelerine ve trombositlere de saldırabilir. Bu, sırasıyla enfeksiyon, yorgunluk ve kolay morarma veya kanama riskinin artmasına neden olabilir.

Prostat biyopsisi nedir ve hangi durumlarda yapılır konusu son derece önemlidir. Son yıllarda prostat kanseri riski artış gösterdiği için birçok kişiye bu işlem uygulanır. Prostat muayenesi sonrasında kişilerde herhangi bir kitle tespit edilmesi ve PSA testinin sonucunda şüpheli bir durum olması sebebiyle biyopsi yapılmasına karar verilir. Yapılan biyopsi ile birlikte prostat kanseri teşhisi konur. Bunun için çeşitli iğneler kullanılır ve prostattan parça alınır. Alınan parçalar, mikroskop yardımı ile incelenir ve bulgular rapor edilir. Kısacası prostat biyopsisi, kişilerin prostat bölgesinden kanser teşhisi için parça alınması ve incelenmesidir.

Birkaç çalışma, tiroid hormonu ile baskılamanın tiroid nodüllerinin boyutunu azaltmadığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bir nodül büyümedikçe veya semptomatik hale gelmedikçe, nodülü bastırmak gerekli değildir. Ek olarak, bir tiroid nodülünün baskılanması, uzun süreli tiroid uyarıcı hormon (TSH) baskılanmasını gerektirecek ve bu hastalarda potansiyel olarak osteoporoz riskini artıracaktır.

Soliter nodüllü tiroid bezleri ile multinodüler guatr arasında geleneksel bir ayrım olsa da, muayenede soliter nodülü olan hastaların yaklaşık %50’sinde tiroid ultrasonunda ek nodüllerin olacağı gösterilmiştir. Bu nedenle soliter nodüller ve multinodüler guatrlar arasındaki ayrım daha az belirgin hale gelmektedir.

Ayrıca uzun yıllardır multinodüler guatrın varlığının tiroid kanseri olma olasılığını azalttığına inanılmaktadır, ancak son çalışmalar multinodüler guatrda da soliter tiroidde olduğu gibi tiroid kanseri gelişme olasılığının eşit olabileceğini göstermektedir. Multinodüler guatrda baskın nodül varsa, baskın nodül biyopsisi yapılmalıdır.

Sonuç olarak, tiroidin İİA’sı, benign nodülü malign nodülden ayırmanın güvenli, ucuz ve etkili bir yoludur ve genellikle yapılan ilk tanı testi olmalıdır.

“İyi huylu prostat büyümesi” tanısı koymak aslında kolaydır. Bir doktor muayenesi veya doğru yapılmış bir ultrasonografik inceleme ile tanı konur. Zor olan; sizdeki işeme şikayetlerine büyümüş prostat mı yoksa başka hastalıklar mı yol açıyor? İşte doktorlar için cevabının bulunması gereken en önemli soru budur, çünkü doğru tanı doğru tedaviyi getirir. Aksi takdirde ameliyat da dahil olmak üzere size yapılacak tedaviden mutlu olmayabilirsiniz.

Prostat dışında işeme şikayetine yol açabilecek bir çok hastalık var. İşin kötüsü bu hastalıkların bir çoğunun tanısı ultrasonografi ile atlanabilir. Bu hastalıkların tanısı koymak için öncelikle hastanın hikayesini iyi bir şekilde dinlemek, eğer şüpheli bir durum varsa bu hastalıklar açısından hastayı araştırmak gerekir.

Eğer işeme şikayetleri prostat büyümesine bağlı ise ve yapılan ilaç tedavilerinden fayda alınmadıysa (işeme şikayetleri hala devam ediyorsa), o zaman hastaya ameliyat önerme zamanı gelmiş demektir.

Diyet ve prostat kanserini birbirine bağlayan temel faktör muhtemelen hormonaldir. Yağlar, testosteron ve diğer hormonların artan üretimini uyarır ve testosteron, prostat kanserinin büyümesini hızlandırmak için hareket eder . Yüksek testosteron seviyeleri, uykuda olan prostat kanseri hücrelerini aktiviteye teşvik edebilir. Bazı bulgular, yüksek testosteron düzeylerinin prostat kanserinin ilk başlangıcını da etkilediğini göstermektedir.

Kaynakçılar, pil üreticileri, kauçuk işçileri ve sıklıkla metal kadmiyuma maruz kalan işçiler prostat kanserine karşı anormal derecede savunmasız görünmektedir.Aşağıdakiler ayrıca ileri prostat kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir:
  • Boy,
  • Yüksek vücut kitle indeksi,
  • Düşük fiziksel aktivite,
  • Sigara,
  • Yüksek kalsiyum alımı,
  • Yüksek linoleik asit alımı,
  • Afrikalı-Amerikalı ırk ve prostat kanseri geçirmiş aile öyküsü.

Prostat kanseri ile aktif cinsel yaşam, vazektomi, mastürbasyon , alkol veya tütün kullanımı, sünnet, kısırlık, prostat enfeksiyonu veya iyi huylu prostat hiperplazisi ( BPH ) adı verilen kanserli olmayan yaygın bir durum arasında kanıtlanmış bir bağlantı yoktur. Hepsi olmasa da çoğu erkek, yaşlandıkça prostat büyümesi yaşayacaktır.

Lutesyum 177-DOTATATE hastane içerisindeki laboratuvarlarda hazırlanarak damar yolu ile hastaya serum içerisinde verilmektedir. Akıllı ilaç kanserli dokuyu üzerinde bulunan reseptörler yoluyla bularak hücrenin içerisinde girer. Böylece kanserli doku hücre içerisinden ışınlanır.

Işın Tedavisi (Radyoterapi), 1 ila 10 hafta gibi bir süre boyunca, haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Seanslar o hastaya özel olarak oluşturulan tedavi planına bağlı olarak 10-30 dakika arasında sürebilir.

Yüksek dozlu radyasyon hücrelerin büyümesini önler veya hücreleri öldürür. Kanserli hücreler çoğu normal hücreden daha hızlı bölündüğü ve büyüdüğü için, radyoterapi birçok kanser türünün tedavisinde başarılı sonuç verir. Bu esnada normal hücreler de radyasyondan etkilenir ancak çoğu radyasyonun etkilerinden kurtulur.

No comment

Bir cevap yazın