Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)


Over kanseri (yumurtalık kanseri) Yumurtalıkta başlayan bir kanser türüdür. Kadınlar rahimin her iki tarafında birer tane olmak üzere iki yumurtalığa (over) sahiptir. Her biri bir badem büyüklüğünde olan yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının yanı sıra yumurtaları üretir.

Yumurtalık Kanseri Riskleri?

  • Östrojen hormonu yerine koyma tedavisi (özellikle uzun süreli ve fazla dozda kullanımda)
  • Adetin başladığı ve bittiği yaş: 12 yaşından önce adet görmeye başladıysanız veya 52 yaşından sonra menopoza girdiyseniz veya her ikisi de varsa yumurtalık kanseri riskiniz daha yüksek olabilir.
  • Hiç hamile kalmama
  • Doğurganlık tedavisi
  • Sigara kullanımı
  • Sigara kullanımı
  • Polikistik over sendromu

Genetik bir yatkınlığınız varsa, doktorunuz hastalığı taramak için düzenli pelvis görüntüleme ve kan testleri önerebilir.

Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)
Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Yumurtalık Kanserinden Korunma Yolları?

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak.
  • Sağlıklı beslenmek.
  • Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı

Yumurtalık Kanseri Belirtileri?

 Erken evre yumurtalık kanseri nadiren herhangi bir semptoma sebep olur. İleri evre yumurtalık kanseri daha yaygın olan iyi huylu durumlarda görülen az sayıda ve spesifik olmayan semptomlara sebep olduğundan iyi huylu bu durumlarla karıştırılabilir. Yumurtalık kanserinin bulguları ve belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Karın şişkinliği veya şişliği
  • Yemek yerken çabuk doyma hissi
  • Kilo kaybı
  • Karnın alt bölgesinde rahatsızlık
  • Bağırsak hareketlerinde düzensizlik (kabızlık gibi)
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı

Yumurtalık Kanserine Tanı Nasıl Konulur?

Yumurtalık kanserinin tek bir tanı yöntemi yoktur. Hastalık pek çok şekilde tanı alabilir. Hastaların bir bölümünde tanı, başka nedenler ile yapılan araştırma ve ameliyatlar sırasında konulur. Bu yüzden yukarıda belirtilen şikayetleri olan hastaların mutlaka kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene sonrasında yapılan pelvik (kasık) ultrasonografi ile hastalığın varlığından şüphesi değerlendirilir.

Yumurtalık kanserinde tanı, ameliyatla çıkarılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında konulmaktadır. Ultrasonografi dışında tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı yöntemler arasındadır. Ayrıca kanda tümör belirteci denilen bazı maddelerin araştırılması da yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılır. Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi, hastalığın erken tanısını sağlayabilir. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemlidir. Çünkü yumurtalık kanserlerinin yüzde 75’i menopoz sonrası dönemde görülmektedir.

Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)
Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Over(Yumurtalık) Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtalık kanserinin en önemli tedavisi cerrahi yani ameliyattır. Ameliyat ile tümör çevre dokular ve bazı durumlarda bağırsağın bazı kesimleri de çıkartılmaktadır. Ameliyat ile karın bölgesindeki kanserin iyi bir şekilde çıkartılması hastalığın gidişatını belirleyen önemli bir faktördür.

Ameliyat sonrasında çok erken dönemdeki hastalar dışındaki tüm hastalara kemoterapi denilen ilaç tedavisi yapılmaktadır. Başka bir deyişle yumurtalık kanseri tedavisinin önemli bir bölümünde, ilaç tedavisi uygulanır.

Hastalığın tedaviye vereceği cevap tümörün yaygınlığı ile doğrudan ilişkilidir. Tedavi ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 iyileşirken, ileri dönem hastalıklarında iyileşme oranı yüzde 40-50 civarındadır. Ameliyat ve kemoterapi sonrası hastalar, uzun yıllar boyunca 4-5 ayda bir muayene ve tetkiklerle kontrol edilirler. Hastalık tekrarladığında ise tedavilerin de tekrarlanması gerekir. Bazen ameliyatların 2 ile 4 kez tekrarlanması dahi gerekebilir.

Yumurtalık kanserinde tanı, ameliyatla çıkarılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında konulmaktadır. Ultrasonografi dışında tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı yöntemler arasındadır. Ayrıca kanda tümör belirteci denilen bazı maddelerin araştırılması da yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılır. Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi, hastalığın erken tanısını sağlayabilir. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemlidir. Çünkü yumurtalık kanserlerinin yüzde 75’i menopoz sonrası dönemde görülmektedir.

No comment

Bir cevap yazın