Nöroendokrin Tümörler, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Nöroendokrin Tümörler, Tanı ve Tedavi Yöntemleri


Nöroendokrin tümörler vücutta yer alan endokrin hücrelerinin düzensiz çoğalması sonucunda oluşan kanserlerdir. Vücuttaki nöroendokrin sisteminde, sinir hücreleri ve endokrin hücreleri yer alır. Bunların büyük bir çoğunluğu da sindirim sisteminde yer alır. Bu hücrelerin en önemli görevleri, sindirim sisteminde yer alan besinlerin hızını kontrol etmektir. Bu hücrelerde meydana gelen ve nadir olan tümör türleri için de birçok tanı ve tedavi yöntemi vardır.

Nöroendokrin Tümör Nedir?

Nöroendokrin tümör nedir ve onu diğer tümör türlerinden ayıran özellikler nelerdir bilgi vermek istiyoruz. Vücuttaki nöroendokrin sisteminde yer alan endokrin hücrelerinin düzensiz çoğalması sonucunda oluşan bu tümörler, diğer tümör türlerinden bazı önemli noktalarla ayrılır. Bu önemli noktalar şöyledir;

  • Bu tümörler, vücutta herhangi bir organda değil endokrin sisteminde dağınık olarak yer alan hücrelerde oluşur.
  • Nöroendokrin hücreleri, vücutta birçok fonksiyonda görev alır. Bu yüzden de oluşan tümörlerin, vücutta pek çok fonksiyonun bozulmasına neden olabileceğini ifade edebiliriz.
  • Nöroendokrin tümörlerde hastalık onkolog, endokrinolog ve gastroentrolog uzmanları tarafından takip edilebilir.

Nöroendokrin Tümörü Tanı Yöntemleri

Nöroendokrin tümörü tanı yöntemleri arasında klasik kanser tanı yöntemleri yer alabilir. Buna ek olarak kesin teşhis edilmesini sağlayan farklı tanı yöntemleri de vardır. Galyum 68-dotate pet tomografi bu kanser türünün tespit edilmesinde kullanılan en etkili ve önemli yöntemlerden biridir. Bu tanı yöntemi ile hastalığın neredeyse %90 oranında tespit edilebildiği söylenebilir. Bu tanı yönteminde, hastalara verilen Galyum 68 isimli radyoaktif madde, tümörlü dokulara tutunur. Sonrasında da PET-CT cihazı sayesinde tümör hücreleri kolayca tespit edilebilir.

Nöroendokrin Tümörü Tedavisi

Nöroendokrin tümör tedavisi için son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri Lutesyum tedavisi olmaktadır. Bu tedavilerin temel amacı sadece kanserli hücreler üzerinde etki sağlamasıdır. Hastalara verilen özel radyoaktif madde sayesinde yalnızca nöroendokrin tümörler üzerinde tahrip edici bir etki sağlanır. Tümöre yapışan madde, sadece kanser hücresi üzerinde etki eder. Bu yüzden de sağlıklı hücreler üzerinde herhangi bir olumsuz etki ve yıkım olmaz. Hastalığın tedavisinde, son derece etkili ve başarılı bir yöntem olduğunu ve bu yüzden de hastalara sıklıkla uygulandığını belirtmemiz gerekir.

 

No comment

Bir cevap yazın