Mide Kanseri

Mide Kanseri


Mide kanseri, her ne kadar görülme sıklığı diğer kanser türlerine göre yıllar içerisinde azalsa da, kısmen önlenebilir bir kanser türü olması açısından önemini korumaktadır. Mide kanserinin nedenlerinden biri olan Helicobacter pylori isimli bakterinin saptanması ve bu bakterinin antibiyotiklerle tedavi edilebilirliğinin gösterilmesi, mide kanseriyle mücadelede mihenk taşı konumundadır. 

Mide Kanseri Riskleri Nelerdir?

Mide kanseri oluşumunda genetik özelliklerin yanı sıra çevresel etkenler ve kanser gelişimini kolaylaştırıcı bazı öncü hastalıklar rol oynamaktadır. Genel olarak mide kanserlerinin tesadüfen ortaya çıktığı, ancak yüzde 10’unun ailesel geçiş gösterdiği kabul edilmektedir.

Mide kanseri oluşumunda; H.pylori, kalıtsal özellikler, beslenme gibi etkenlerin yanı sıra farklı nedenler de koruyucu ya da kolaylaştırıcı rol oynamaktadır

Bazı meslek gruplarında mide kanseri görülme sıklığı, daha yüksektir. Kömür madeni işçilerinde, kauçuk ve asbestle çalışanlarda, lastik ve petrokimya üretiminde çalışanlarda mide kanseri riski genel topluma oranla biraz daha yüksektir

Selim bir mide hastalığı nedeniyle ameliyat edilmiş ve midesi normalin üzerinde safra ve pankreas salgısına maruz kalan hastalarda yıllar içinde mide kanseri gelişmesi olasılığı da artmaktadır. 

Genç yaşta sigara kullanımına başlayanlarda ve ağır içicilerde mide kanseri riski 2 kat artış göstermektedir. 

Bunların yanı sıra, aşağıdaki durumlar da risk faktörleri içerisindedir:

Mide Kanserinden Korunma Yolları?

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,
  • Sağlıklı beslenmek
  • Fazla tuz tüketmekten kaçınmak,
  • Kızartma yağlarını tekrar tekrar kullanmamak.
  • Yiyeceklerin buzdolabı gibi uygun koşullarda saklanması
Mide Kanseri
Mide Kanseri

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri genellikle sinsi ilerleyen ve belirtilerini verdiğinde çoğunlukla ileri evrede tanısı koyulan bir hastalıktır. Diğer taraftan ise belirti verse dahi, yakınmalar pek çok diğer hastalıkta da görülebileceğinden, hastalar tarafından göz ardı edilebilmektedir.

Hastalarda görülen belirtiler:

  • İştahsızlık, kilo kaybı
  • Karın ağrısı
  • Bulantı-kusma
  • Yutma güçlüğü
  • Kanama (Ağızdan veya dışkıdan kan gelmesi)
  • Erken doyma
  • Ülseri andıran ağrı
Mide Kanseri
Mide Kanseri

Mide Kanserine Tanı Nasıl Konulur?

Mide kanseri çoğunlukla hazımsızlık diye tanımlanan şikâyetlerle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle uzunca bir süre hasta tarafından ihmal edilmektedir. Oysa erken dönemde yapılan müdahale tedavide başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Bu nedenlerle yukarıda ifade edilen belirti ve bulgular varsa, mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir.

Hekim sizin aile öykünüzü ve tıbbi geçmişinizi sorgulaması ardından fizik muayene bulgularına göre mide ile alakalı bir hastalıktan şüphe ederse bir takım ileri tetkikler isteyebilir.

Bu tetkiklerin başında gastroskopi (mide endoskopisi) gelmektedir. Gastroskopi esnasında esnek ve ucunda kamera olan bir boru ile ağız yoluyla midenize girilerek midenin iç cidarı incelenmekte ve şüpheli görülen yerlerden örnekler alınarak patolojik çalışmaya gönderilmektedir. Kanser veya öncü lezyonlarının tespiti ancak bu şekilde yapılabilmektedir.

Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri?

Mide kanserinin tedavisinde cerrahi (ameliyat), kemoterapi ve radyoterapi yer almaktadır. Uygun hastalarda cerrahi ilk seçenek olmakla beraber, cerrahi kararının verilmesinde kanserin yaygınlığı ile hastanın genel sağlık durumu büyük önem taşımaktadır.

Tedavi hastaya ve hastalığın evresine göre belirlenmektedir. Bazı hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası kemoterapi verilmektedir. Bazı hastalarda da kemoterapinin hepsi ameliyat sonrasında verilmektedir. Tekrarlama riskini azaltmak için ise bazı hastalara ışın tedavisi (radyoterapi) verilebilmektedir.

Kanser ne kadar erken saptanırsa ve ne kadar az yayılmışsa cerrahi tedaviler ile tam şifa şansı o derece artmaktadır. Kür amaçlı yapılan cerrahilerde midenin büyük bir kısmı veya tamamı ile mide etrafındaki lenf düğümler çıkartılmaktadır. Bunun yanı sıra, ileri evredeki hastalarda, hastanın yaşam konforunu arttırmak üzere yapılan bir takım cerrahi girişimler de mevcuttur.

No comment

Bir cevap yazın