Mesane Kanseri

Mesane Kanseri


Mesane kanseri, böbreklerden süzülen idrarı depolayan ve kasılarak idrarın vücuttan atılmasını sağlayan idrar torbasında (mesane) ortaya çıkan kanser türüdür. İdrar torbasının iç yüzeyi kendisine özgü bir hücre tabakasıyla kaplıdır ve bu hücrelerin kontrolsüz, aşırı çoğalması ile mesane kanseri gelişmektedir.

Mesane Kanseri Riskleri?

Mesane kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Ayrıca ileri yaş, ailede mesane kanseri bulunması (genetik faktör), bazı boya imalatında çalışanlar da risk grubuna girmektedir. Diğer önemli mesane kanserine yol açan neden leğen kemiği içindeki organlara yapılan radyoterapi (ışın tedavisi)’dir. Bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da (siklofosfamid) mesane kanseri yapabilmektedir. İdrar torbasında (mesanede) sürekli enfeksiyon olması da kanser gelişmesine neden olmaktadır.

Mesane Kanseri Korunma Yolları

Sağlıklı bir yaşam sürdürmekle birlikte sigarayı bırakmak korunmada en önemli adımdır.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanseri sıklıkla idrardan kan gelmesi şikayeti ile karşımıza çıkmaktadır. Sık sık idrara çıkılması, idrar çıkışında azalma olması, işeme esnasında ve sırtın alt kısmında ağrı olması, kilo kaybı diğer belirtilerdendir.

Mesane Kanseri
Mesane Kanseri

Mesane Kanserine Nasıl Tanı Konulur?

Kan tahlili veya idrar testi ile direk kanser tanısı konulamaz. İdrar şikayetleri ile başvurduğunuzda hekiminiz rutin kan tetkikleri ile birlikte idrar tetkiki isteyecektir. İdrar tetkikinde kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) görülmesi mesane kanserini işaret eden bulgulardan biridir. Unutulmamalıdır ki, idrar yollarında enfeksiyon durumunda da idrarda kırmızı kan hücreleri görülebilir.

Hekiminiz eğer mesane kanserinden şüphe ederse sistoskopi yapılmasını isteyecektir. İdrar yolundan ince ışıklı bir alet ile girilerek mesane içi sistoskopide görülmekte ve kitle görülürse biyopsi alınabilmektedir. Kanser tanısı biyopsiyle konulmaktadır.

Hekim sizin aile öykünüzü ve tıbbi geçmişinizi sorgulaması ardından fizik muayene bulgularına göre mide ile alakalı bir hastalıktan şüphe ederse bir takım ileri tetkikler isteyebilir.

Bu tetkiklerin başında gastroskopi (mide endoskopisi) gelmektedir. Gastroskopi esnasında esnek ve ucunda kamera olan bir boru ile ağız yoluyla midenize girilerek midenin iç cidarı incelenmekte ve şüpheli görülen yerlerden örnekler alınarak patolojik çalışmaya gönderilmektedir. Kanser veya öncü lezyonlarının tespiti ancak bu şekilde yapılabilmektedir.

Mesane Kanseri
Mesane Kanseri

Mesane Kanseri Tedavi Yöntemleri?

Mesane kanserinin tedavisinde kapalı veya açık ameliyat, radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi ve immünoterapinin yeri vardır. Hangi tedavi veya tedavilerin hastaya uygulanacağı hastalığın evresine bağlıdır. Evreleme mesaneden alınan parçalar ve çekilen görüntüleme tetkiklerinden sonra belli olmaktadır.

No comment

Bir cevap yazın