Lutesyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Lutesyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?


Kanser hastaları bu hastalık ile karşı karşıya kaldıklarında lutesyum tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır? sorusunu merakla araştırır. Lutesyum tedavisi, prostat kanserinin çeşitli türleri için yapılan tedaviler arasında en dikkat çekenidir. Vücudun başka bölgelerine yayılan prostat kanseri bazı durumlarda metastazlar geliştirebilir. Bu tip bir durumla karşılaşıldığında hastaya ilk önce hormon ilaçları ile tedavi yöntemi başlatılır. Eğer metastaz sayısı yoğun ise hormon ilaçları kemoterapi ile birlikte uygulanır. Ve hastaların moralinde iyileşme görülür.

Lutesyum Tedavisi Neye Denir?

Nükleer tıpta yapılan lutesyum tedavisi, prostat kanseri gözlenen hücreleri doğrudan hedef noktasına alır. Bu tedavi yöntemi esnasında akıllı moleküllerden faydalanılır. Özel radyoaktif maddeler kullanılarak tedavi süreci ilerler. Tedaviye başlamadan önce hastanın mutlaka nükleer tıp doktorları tarafından muayene edilmesi gerekir. Tedaviye başlanmasına karar verilirse yine tedavi planını doktorlar ayarlar. Bir hastanın tedaviye uygunluğunun saptanması için bir takım görüntüleme ve biyokimyasal tetkiklerin sağlanması gerekir. Çoğunlukla kolay ve hastayı yıpratmayan tetkikler ile yapılır.

Tedavinin Faydaları

Prostat kanserlinin hastalığı ileri evrede ise metastazları sebebiyle ağrısı olabilir. Bu hastaların büyük bölümünde tedavinin ağrıları azalttığı gözlenmiştir. Bir başka faydası ise, prostat kanserinin takibi için kullanılan PSA değerleri tedavinin ardından düşer. Çoğu literatürde ileri evrede olan prostat kanser hastalarının yaşam süreci ve yaşam kalitesi yükselir yöndedir.

Lutesyum Tedavi Yönteminin Yan Etkisi

Kanser hastalarında kemoterapi sonrası mide bulantısı ve saç dökülmesi gibi olumsuz yan etkiler görülebiliyor. Lutesyum tedavisinin ise böyle bir yan etkisi söz konusu değildir. Ama hastalık kemikleri çevrelemiş durumda ise kan değerlerinin düşmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Tedavi süreçleri düzenli yapıldığından korkulacak bir şey yoktur, müdahale edilir.

Tedavi Sonrası Hastaların Radyasyon Yayma Durumu

Hastanın maruz kaldığı radyoaktif maddeler kabul edilebilir orandadır ve tedaviyi takip eden altı günün ardından yarı yarıya düşüş gözlenir. Tedavi sonrasında vücudun dışında yayılan radyoaktifler tıp fizik mühendisleri tarafından ölçüme tabi tutulur. Değerler normal ise hastalar taburcu edilir. Onlara gereken noktalar detaylıca anlatılır.

No comment

Bir cevap yazın