Kemik Metastazı Hakkında Her Şey

Kemik Metastazı Hakkında Her Şey


Kemik metastazı kanser hastalarının yaşamış olduğu çok ciddi sorunlardan biridir. Kemikte oluşan bu sorun, mutlaka tedavi edilmelidir. Kanser hastalığının ve tedavilerinin ötesinde, kemik metastazı konusuna ayrıca odaklanılması gerekir. Kemik metastazı tedavileri ve bu sorunun nasıl belirtiler verdiğini merak ediyorsanız, detaylı bilgi vermek istiyoruz.

Kemik Metastazı Nedir?

Kemik metastazı nedir sorusuna yanıt vererek başlamamız çok daha iyi olacaktır. Kemik metastazı, herhangi bir organda meydana gelen kanser hücrelerinin, bölgedeki kemiğe yerleşmesi ve bu kemikte de kanserli kitle oluşturmasıdır. Yani vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen kanserin, kemik üzerinde de yerleşim göstermesi ve sonrasında da farklı komplikasyonlar göstermesidir.

İlginizi Çekebilir; Kemik Metastazı Ağrılarında Radyonüklid Tedavi

Kemiğe En Sık Metastaz Yapan Kanser Türleri

Genel olarak bakıldığında her kanser türünün, kemikte metastaz yapma riski vardır. Ancak bu soruna neden olan en önemli kanser türleri de vardır. Kemikte metastaza neden olan kanser türleri prostat ve meme kanserleridir. Bunlara ek olarak tiroid kanseri, akciğer kanseri, böbrek kanseri, mesane kanseri ve kolorektal kanserler de buna neden olabilir. Metastaz tedavisine başlanması için öncelikle hangi kanser türünden bulaştığının bulunması ve seviyesi tespit edilmelidir.

Kemik Metastazları Sık Görülür mü?

Kemik metastazı görülme sıklığı oldukça fazladır. Yapılan çalışmalarda meme ve prostat kanseri olan hastalarda %70 oranında kemik metastazı görülmektedir. Tiroid, akciğer kanseri ve böbrek kanserlerinde ise %35-42 oranında kemik metastazı görülme riski vardır. Prostat kanseri tedavisi ile birlikte, hastalarda bu tip sorunların oluşması da engellenebilir. Bu yüzden de kanser türlerinin erken teşhisi ve sonrasında da tedavi edilmesi gerekir.

Kemik Metastazı Nasıl Oluşur?

Kemik metastazlarının oluşmasında kompleks mekanizmalar bulunur. Oluşmasındaki ana etken ise tümörün mikroçevresidir. Kanserin ana çevresinde uzaklaşması ve kemiğe yapışması mümkün olur. Kemiklere yapışan kanser hücreleri bir süre orada kalır ve sonrasında da kemiği taklit eder. Kemiği taklit etme sürecinde, kemiğe tamamen yerleşir. Kemiğe yerleşen kanser hücreleri, burada sinyaller göndererek, aslında sinsi bir biçimde çoğalma gösterir. İlk çoğalmaya başladıklarında saptanamaz ancak sonrasında teşhis edilebilen metastazları oluşturur.

Kemik Metastazı Tedavisi

 Kemik metastazı tedavisi cerrahi olarak ve radyoterapi gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Çeşitli ilaçlar, termal ablasyon gibi tedavi seçenekleri tercih edilir. Hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağı ve tam olarak nasıl bir işlem yapılacağı gerekli muayenelerin sonrasında tespit edilir.

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

No comment

Bir cevap yazın