Karaciğer Tedavisinde TARE Microcüre Tedavisi

Karaciğer Tedavisinde TARE Microcüre Tedavisi


TARE (Transarteriyel Radyoembolizasyon), karaciğer kanserini ve diğer organlarda ortaya çıkan kanserin karaciğere yönelik metastazlarını tedavi etmek amacıyla kullanılan yöntemdir. TARE tedavisinde, oldukça küçük boyutlu (microcüre) küreler doğrudan kanser dokusunun içerisine, damarlar yoluyla iletilir. Kısacası TARE Microcüre tedavisi, radyoaktif maddeyi içeren küreciklerin tümör ve metastaza sebep olan hücrelerin bulunduğu alana enjekte edilmesi işlemidir. Bu tedavide sağlıklı çevre dokulara herhangi bir zarar gelmez.

Karaciğerde Tedavisnde TARE Microcüre Tedavisi Ne Sağlar?

Karaciğere yönelik ARE Microcüre tedavisinin sağladıkları aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Karaciğer kanseri semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Karaciğerde yer alan tümörü küçültüp, cerrahi tedaviye uygun alanın oluşmasını sağlar.
  • Kemoterapiye yanıt vermeyen hastalar için tedavi olma olanağı sağlar.
  • Kanserli hücreleri öldürmesi sebebiyle karaciğer nakline yönelik zaman kazandırır.
  • Organ nakli gereken bir kişide bu nakli önleyecek büyüklükte bir tümör varsa, tümörün küçültülebilmesini ve organ naklinin gerçekleşmesine uygun koşulların oluşmasını sağlar.
  • TARE tedavisinde kan damarlarından geçen microcüre doğrudan tümöre ulaşmaktadır. Bu kapsamda diğer radyasyon tedavilerinde yaşanan radyoaktifin kanser hücresine ulaşmadan önce vücudun sağlıklı bölgelerinden geçmesi sorunu ortadan kalkar.

TARE microcüre tedavisinin sağladığı bu olumlu koşullar, karaciğer kanseri tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşmak adına önem arz eder.

TARE Microcüre Tedavi Öncesi Süreci Nasıl?

TARE Microcüre tedavisinin yapılmasına multidisipliner bir yaklaşım ile karar verilmelidir. Tedavi öncesinde hasta radyoloji, onkoloji, pataloji, gastroenteroloji genel cerrahi bölümlerinin değerlendirmesine tabi olur. Hastanın kontrolü açısından, girişimsel radyologlar tedavi öncesi anjiografi gerçekleştirirler. Bu kapsamda, karaciğer tümörünün hangi damardan beslendiği, hastaya verilecek olan uygun doz microcüre’ün ne olduğu, karın içindeki diğer organlarda kaçağın var olup olmadığı hakkında bilgiler elde edilir. Nükleer tıp uzmanları ise doz hesaplaması için sintigrafi filmlerini çekerler. Tüm bu süreç ardından TARE tedavisine geçiş sağlanır.

TARE Microcüre Tedavisi Ne Kadar Sürer?

TARE Microcüre tedavisi ilk anjio işlemini takip eden 15 günlük süre içinde gerçekleştirilir. Tamamen kanserli hücrelerle ilgilenen ve hedefe yönelik olan TARE microcüre işlemi ise 1 ile 3 saat arasında sürer. İşlem süresi kaç adet tümör olduğuna ve bulundukları alana göre değişim gösterir. Tedavi işlemi ardından hasta 1 gece hastanede gözlem altında tutulurken, tedaviden 1 hafta sonra ilk kontrole davet edilir.

TARE Microcüre Tedavisi Riskli mi?

TARE Microcüre tedavisinde komplikasyon riski %1-2 civarındadır. Başarı oranı dikkat çeken tedavinin riskleri yüksek değildir. Tedavi sonrasında düşük oranlı olarak görülebilen komplikasyonlardan biri kan damarlarını görmek amacıyla kullanılan kontrast boyadan kaynaklanan alerjik reaksiyondur. Kan damarı hasarı veya kanama komplikasyonuda %1 ila 2 oranında ortaya çıkabilmektedir.

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

No comment

Bir cevap yazın