Karaciğer kanseri, ABD, Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde yaygın olarak görülen bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. Karaciğer kanseri tedavisinde, kemoterapi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra, yeni nesil uygulamalardan olan radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi başarılı ile uygulanmaktadır.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon yeni karaciğerin kendisine ait primer kanser vakası görülür. Karaciğerin metastaslarına baktığımızda ise, en sık kolon, rektum, mide, meme, pankreas, ve prostat kanserlerinin öne çıktığı görülür.
Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi nedir?
Radyoembolizasyon (Y90 – radyoaktif akıllı mikroküre -selektif internal radyoterapi) tedavisi karaciğerde bulunan kanser dokusu için selektif bir tedavi yöntemidir.
Radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı mikroküre tedavisinin amacı, karaciğere cerrahi operasyon istenmeyen veya yapılamayacak tümörlerde lezyon boyutunu ve sayısını akıllı moleküller vererek azaltmak veya seçili vakalarda tamamen yok edebilmektir.
Radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi sayesinde hastaların hayat kalitelerinde iyileşme ve beklenen yaşam sürelerine katkı sunulmaktadır.
Radyoembolizasyon – radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi karaciğer kanserinde, yan etkilerinin yok denecek kadar az olması ve avantajlı özellikleri sayesinde yeni nesil tedaviler içerisinde ilgi görmektedir.
Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi güvenli mi?
Bu tedavide radyoaktif akıllı mikroküreler ile kanser hücrelerinin yok edilmesi amaçlanmıştır. Selektif olarak verilen radyoaktif akıllı mikroküreler, karaciğerdeki tümör hücrelerini hedef alır. Radyoaktif akıllı mikroküreler radyoaktif etki bittikten sonra vücut tarafından doğal olarak parçalanırlar.
Neden Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi ?
Radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı microküre tedavisinin sistemik kanser tedavilerinden farkı, tümör hücrelerini seçerek onları yok ederken normal dokuya zarar vermemesidir.
Radyoembolizasyon – radyoaktif akıllı mikrokürelerin tahrip edici etkisi doğrudan tümör hücrelerini ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Tedavinin en önemli avantajlarından biri de, vücudun diğer bölgelerinde radyasyonun istenmeyen yan etkilerinin görülmemesidir.
Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre yönteminin diğer yöntemlerden farkı nedir?
Radyoembolizasyon-radyoaktif akıllı mikroküre yöntemi çok özel ve spesifik bir tedavi yöntemidir.
Kemoterapi ve ilaç uygulamaları ise, sistemik tedavi yöntemleridir. Sadece karaciğerdeki lezyona yönelik uygulamalar değildir.
Bir tedavinin spesifik olması, sistematik yan etkilerin oluşmayacağı anlamına gelir, yani kemoterapi tedavisinden sonra olduğu gibi hastayı yıpratıcı yan etkiler oluşmaz.
Radyoembolizasyon – Radyoaktif akıllı mikroküre uygulama öncesi neler yapılır?
Radyoembolizasyon – radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi öncesi hastaya görüntüleme ve kan testleri yapılır. Bu yapılan araştırmalarda sorun olmayan hastalar, radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı mikroküre tedavisine kabul edilirler.
Radyoembolizasyon- Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi nasıl uygulanır ?
Birinci aşama: Planlama (prova) amaçlı olup gerçek tedavi kararı bu aşamada belirlenir.
2. Anjiografide karaciğerde belirlenen tümörün besleyici damarlarının karaciğer dışına (mide ya da bağırsağa) kaçışı var ise , radyasyon etkisinin bu dokulara ulaşmasını engellemek amacıyla, tıkama (koil ) işlemi de yapılmaktadır.
3. Karaciğerdeki tümör besleyici damardan görüntüleme amacıyla düşük dozda radyoaktif madde verilmektedir. (Prova)
4. Bunu takiben nükleer tıp ünitesinde görüntüleme yapılarak tümörün verilen maddenin ne kadarını tuttuğu, başka dokulara kaçak olup olmadığı. İlk aşamada yapılan incelemelerde, hedeflenen tümör dokusuna ulaşılabiliyorsa ve diğer organlara zarar verecek dozda geçiş yok ise ikinci aşama olan gerçek tedavi yapılmaktadır.
Tedavinin planlama aşaması tamamlandığında, hastanın hastanede yatması şart değildir. Hasta takip süreci sonrasında evine gönderilebilmektedir.
İkinci aşama: Gerçek tedavi aşaması
1. Radyoaktif akıllı mikroküreler, tümör besleyici damar içine yerleştirilen kateter aracılığıyla tümör dokusu içine verilir.
2. Radyoaktif akıllı mikroküreler tümörü besleyen ince damarların içine yerleşirler ve tedavi edici dozda radyoaktivite salınır. Dolayısıyla tümör dokusu etrafındaki sağlıklı karaciğer dokusuna etkisi oldukça sınırlıdır.
3. Bu aşamada gerekli olursa hasta bir gece hastanede yatırılarak, takip edilir.
Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi’nin yan etkileri neler?
Radyoembolizasyon- radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi genellikle ağrısız bir işlemdir. Gerçek tedavi sonrasında en sık görülen yan etkiler, ateş, bulantı, kusma ve bitkinliktir. Bu bulgular destek tedavisiyle üç ile beş gün içerisinde geriler. Tedaviden sonraki bir veya iki günde hasta günlük aktivitelerine dönebilir.
Radyoembolizasyon-Radyoaktif akıllı mikroküre tedavisi’nin avantajları nelerdir?
Bu yöntem, bugüne kadar dünyada çok sayıda hastaya uygulandı. Türkiye’de bu uygulama yaklaşık 10 yıldır güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Ülkemizde bu spesifik yöntem, bazı özellikli Nükleer tıp merkezlerde uygulanmaktadır.