Karaciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemleri


Karaciğer kanseri tıpkı diğer kanser türleri gibi hiçbir sebebe bağlı olmaksızın nüksedebilmekle beraber genelde kişinin kanındaki Hepatit B veya Hepatit C virüslerine bağlı olarak da görülebilmektedir. Karaciğer kanserine sebep olduğu düşünülen bir diğer rahatsızlı ise siroz hastalığıdır.

Bu hastalıklar iyileştirilse dahi birey hastalıkların yeniden nüksedip kansere dönüşme riski açısından izlenilmelidir.

Tanı

Karaciğer kanserine sebep olduğu bilinen bu hastalıklar ve virüsler haricinde kişinin ailesindeki veya kendi geçmişindeki herhangi bir kanser veya karaciğer kanseri öyküsü, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı da karaciğer kanserini tetikleyebilmektedir. Karaciğer kanserinden korunmanın en önemli yollarından birkaçı da alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durarak, düzenli kontroller yaptırarak ve Hepatit B ve C virüslerinden düzenli aşılar sayesinde korunarak kişi kendisini kanserden koruyabilir.

Karaciğer kanseri, eğer bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans ile takip gerçekleştirilmemişse erken aşamada fark edilemeyebilir. Ancak ilerleyen aşamalarında tümör büyüdükçe karnın sağ tarafında yaygın bir ağrı ortaya çıkmaktadır. İleri evrelere karın ağrısına ek karında şişlik ve kilo kaybı da görülmektedir.

Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntülüme yöntemleri ile tanısı konulan karaciğer kanseri aynı zamanda kandaki AFP (alfafetoprotein) düzeyine bakılarak da tespit edilebilmektedir.

Tedavisi Yöntemleri

Karaciğer kanserinde ana tedavi tümörün organdan çıkarılmasıdır. Cerrahi işlemin uygulanabildiği hastalarda tümör kitlesi ameliyat ile alınır, kimi operasyonlarda karaciğer nakli gerekmezken kimilerinde gerekebilmektedir. Bu yöntem genelde karaciğer kanserinin başlangıç noktası siroz olan hastalarda ve kanserin başka dokulara yayılmadığı hastalarda uygulanmaktadır.

Cerrahi tedavinin uygulanamadığı hastalarda ise kemoterapi ile beraber alkol enjeksiyonu, radyofrekans ablasyonu ve kriyoterapi uygulanabilmektedir. Bu yöntemler haricinde ise kemoembolizasyon yöntemi sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında olmaktadır.

Bu tedavi yöntemlerinin tümünde bölgesel olarak ısı veya soğutma, kimyasal etkiler de uygulanarak tümör dokusunun ölmesi hedeflenmektedir.

Kanserin karaciğer dışındaki lenf bezlerine veya diğer organlara yayılması yani metastaz geçirmesi halinde veyahut tedavilerin denenmesinin ardından hastalığın ortadan kalkması ancak yeniden baş göstermesi gibi bir durum söz konusu ise ilerlemiş veya metastatik karaciğer kanseri tedavisi uygulanmaktadır.

Bahsi geçen tedavi ne yazık ki hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik değil daha çok hastanın hayat kalitesini arttırmak ve şikayetlerini azaltmak bunlara ek olarak da hastalığın hızını azaltmak üzerinedir. Eğer karaciğer kanseri ilerlemiş bir evrede ise tedavisi mümkün değildir.

Bu süreçte sistematik tedavi uygulanırken tedavinin hedef organı ve dokusu yalnız karaciğer değil tüm vücuttur. Sistematik tedavide kemoterapi ilaçları kullanımı harici tümörün büyümesinde ve yayılmasına önemli olan damarlana özelliğini ve bazı proteinlerin üretimini engelleyen ilaçlar da kullanılmaktadır.

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

No comment

Bir cevap yazın