-
Atom Tedavisi Hedefe Yönelik Bir Tedavi Midir, Buna Akıllı İlaç Denilebilir mi?
Atom tedavisi hedefe yönelik bir tedavidir. Radyoaktif iyot vücutta tiroid hücrelerini bulur, bu hücreler tarafından emilir. Radyoaktif iyotu emen hücre ölür, böylece amaç gerçekleşmiş olur. Sonuç olarak atom tedavisi, bir tür akıllı ilaç tedavisidir.
-
Atom Tedavisi Birden Çok Kez Uygulanabilir mi?
Atom tedavisi gerekli durumlarda tekrar uygulanabilir. Ancak bu kararı, bizim kliniğimizde olduğu gibi bir endokrin konseyinin vermesinde yarar vardır.
-
Atom Tedavisi Sırasında Yüksek Radyasyona Maruz Kalınır mı?
Atom tedavisi sırasında sadece tiroid bezinin çıkartıldığı bölge ve (eğer vücutta kalmışsa) kanser hücreleri yüksek radyasyona maruz kalır. Bu açıdan radyoaktif iyot akıllı bir ilaç gibi davranarak sadece gerekli noktalara yüksek radyasyon vererek vücudun geri kalanını korur.
-
Atom Tedavisi Aldıktan Sonra İnsanlarla Temas Etmek Yasak mıdır?
Atom tedavisi sonrası belli bir temas yasağı vardır. Bunun amacı hastayla temas eden kişileri korumak yani onların gereksiz radyasyon almalarını önlemektir. Bu nedenle hastalar sıklıkla bir gün hastanede kalır sonra eve gönderilir. Hasta 7-8 gün süreyle ev halkı ile aynı oturma odasını, aynı yemek masasını paylaşabilir ancak 1m’den daha yakın temas önerilmemektedir. Bu süre dolduktan sonra hiçbir kısıtlamaya gerek kalmaz.
-
Tedavi sırasında ve sonrasında kullandığım kıyafetleri atmalı mıyım?
Buna gerek yoktur. Kıyafetlerinizi ve çarşaflarınızı kirli sepetinde bekletmeden ve ev halkının kıyafetlerinden ayrı olarak yıkamanız yeterlidir.
-
Atom Tedavisi Sonrası Ne Zaman İşe Başlayabilirim?
Tedaviden sonra hastalar en az 2 gün işe dönmemelidir. Eğer diğer insanlarla (özellikle gebelerle) yakın temas söz konusu ise bu süre daha da uzatılmalıdır. Ne kadar süre sonra işe başlanması gerektiğine hekiminiz karar verecektir.
-
Atom Tedavisi ve Radyoterapi Aynı Şey midir?
Bu ikisi tamamen farklı şeylerdir. Radyoterapide radyasyon dalgaları tıpkı tomografi ya da MR çekiliyormuş gibi vücuda özel cihazlarla dışarıdan verilir. Atom tedavisinde ise radyasyon yayan madde hap şeklinde ağız yoluyla içirilerek verilir. Radyoterapide verilen ışınların menzili büyük olup çevre dokular da ışınlanmaktadır. Oysa atom tedavisinde sadece ilgili dokular küçük menzilli radyasyonla ışınlanmaktadır.
-
Tiroid Bezi Fazla Çalıştığında (Hipertirodi) Atom Tedavisi Uygulanabilir mi?
Sadece kanser hastalarında değil, tiroid bezinin fazla çalıştığı hastalarda da atom tedavisi uygulanabilir. Ancak bu kararı konunun uzmanı bir hekim vermelidir.
-
Atom Tedavisi Göz Hastalığına Yol Açar mı?
Atom tedavisi nadiren gözlerde irileşme (ekzoftalmus) yapabilir.
-
Atom Tedavisi Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?
Genellikle tedaviden 6 ay sonra hamile kalmak güvenlidir ancak bu durum uygulanan doz ve hastalığın yaygınlık derecesi ile ilgili olarak değişebilmektedir. Net bilgi hekim tarafından verilecektir.
[…] İlginiz Çekebilir; Atom Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular […]