Radyoiyot tedavisi halk arasında atom tedavisi olarak bilinir. Tedavi için radyoaktif iyot 131’in yaydığı beta ışınları kullanılırken; daha uzun menzilli gama ışınları görüntüleri elde etmeyi sağlar. Atom tedavisi, bir kapsül veya sıvı şeklinde uygulanır ve ağızdan alınır. Sıvı şekli su tadındadır ve hastayı rahatsız etmez.

Atom Tedavisi Kimlere uygulanabilir?

Atom tedavisi, tiroid bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidizm (zehirli guatr) durumunda ve tiroid bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda ve tiroid kanserinde daha yüksek dozlarda uygulanmaktadır. Bu tedavinin gebe hastalara uygulanması doğru değildir. Bunun dışında her yaş ve cinsiyetten kişiye uygulanabilir ve gerektiğinde tekrarlanabilir. Dozu hesaplanmış bir uygulama genellikle yeterli olacaktır. Ancak bazı hastalarda hastalık daha dirençli veya yaygın olabilir ve birden fazla uygulama gerektirebilir.

Atom Tedavisi
Atom Tedavisi

Atom tedavisinin yan etkileri var mı?

Atom tedavisinin bazı yan etkileri olabilir. Nadir durumlarda, boyunda geçici bir süre için ağrı veya hassasiyet görülebilir. Tükürük bezlerinin şişmesi meydana gelebilir. Mide hastalığı olan kişilerde tedavi sonrası erken dönemde bulantı oluşabilir. Ancak bu etkilerden kaçınmak veya en aza indirmek bazı basit önlemlerle mümkündür. Atom tedavisi sonrası hastalar hamile kalabilir, doğum yapabilir ve emzirebilir. Hastalara tedaviden sonra 6 ay hamile kalmamaları tavsiye edilir.

Atom tedavisinden sonraki süreç nedir?

Hastanın aldığı doz, hastanın hastaneye yatırılmasını gerektiriyorsa, izolasyon için özel olarak hazırlanmış odalarda kalır. Bu odalar genellikle aydınlık ve konforludur. Bu odaların duvarlarında ve kapılarında özel malzemeler bulunur. Hasta üzerinde radyoiyottan yayılan radyasyon miktarı azaldıktan ve topluma karışabilecek yasal doz sınırının altına indikten sonra hastalar taburcu edilebilir. Her hasta için farklı olmakla birlikte hastalar genellikle 2-3 gün içerisinde taburcu edilir.

Taburcu olduktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Hastanın dozuna bağlı olarak yaklaşık 1-2 hafta boyunca dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Hasta kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamalı, uzun süreli ve ev ile iç içe olmamalıdır. Hijyen bir diğer önemli faktördür. Radyoiyodin idrarla atıldığı göz önüne alındığında, tuvalet temizliğine, çamaşır ve çatal-bıçak gibi eşyaların temizliğine özen gösterilmelidir.

Atom Tedavisi
Atom Tedavisi

 

Radyoiyot Tedavisi Öncesi İyot-Zayıf Diyet

İyot içeren maddeler ve besinlerin ön tedavisi doktorun önerdiği süre ile sınırlandırılmalıdır. Amaç tedavi öncesi iyot açlığını arttırmaktır. Tedaviden sonra normal beslenmeye dönülebilir.

  • İyot kısıtlama önerileri
  • İyotlu tuz
  • İyot içeren öksürük şurupları ve vitamin preparatları
  • İyot içeren vitamin ve mineral ilaçları
  • İyotlu pansumanlar ve gargaralar
  • Saç boyama
  • İyot tentürü
  • Deniz ürünleri (Balık, Karides vb.)
  • Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, ayran vb.)
  • Soya sosu
  • Konserve gıda ürünleri, şarküteri
  • Turşu, cips gibi tuzlu yiyecekler

Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Radyoaktif iyot atom tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, hastada bulunan radyoaktif maddenin başkalarını etkilememesi adına hastanın 10 ila 15 gün boyunca yakınlarından uzak durması ve kalabalık ortamlara girmemesidir. Özellikle küçük çocuğu olan hastaların bir süre çocuklarından uzak durması gerekir. Bunun yanı sıra, gün içerisinde kullanılan kaşık, çatal, tabak, bardak, havlu ve sabun gibi kişisel eşyaların başkaları tarafından kullanılmaması ve lavabo gibi ortak kullanım alanlarıyla hastanın temas ettiği yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi de büyük önem taşır. Hastanın herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle hastaneye gitmesi gereken durumlarda ise hastayla ilgilenen hemşire veya doktora hastanın yakın zamanda radyoaktif iyot tedavisi aldığı mutlaka bildirilmelidir.

Atom Tedavisi Saç Döker Mi?

Tedavide verilen radyoaktif iyot kapsülünün herhangi bir kötü tadı veya kokusu yoktur, hasta tedavi esnasında herhangi bir şey hissetmez. Diğer kemoterapi yöntemlerinde izlenen saç dökülmesi görülmez,  mide-barsak sistemine bağlı oluşan yan etkilerin bu tedavide oluşması çok nadirdir. Verilen tedavinin tükürük bezlerine zarar vermemesi için hastaya bazı yöntemler önerilmektedir. Ayrıca bol su içilmesi ve her gün duş alınarak vücut salgıları ile atılan radyasyondan hastanın temizlenmesi vücuttan radyasyonun uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Tedavi esnasında ziyaretçi kabul edilmemekte olup ihtiyaçları sağlık personeli kontrolünde temin edilmektedir.

Atom Tedavisi Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Genellikle tedaviden 6 ay sonra hamile kalmak güvenlidir ancak bu durum uygulanan doz ve hastalığın yaygınlık derecesi ile ilgili olarak değişebilmektedir. Net bilgi hekim tarafından verilecektir.

Detaylar ve İletişim İçin Bizi Insragram Hesabımızdan Takip Etmeyi Unutmayın!