Aktinyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Aktinyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?


Prostat kanseri; prostat bezlerindeki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kötü huylu tümörler oluşturmasıdır ve genelde erkek cinsiyetinde ve ailesinde prostat öyküsü bilinen kişilerde görülmektedir. Belirtileri arasında zorlu idrar yapımı, semende kan ve prostat kanserinin sezilmemesi durumunda metastaz sebebiyle ilerleyen evrelerde kemik ağrıları ve kemik kırılmaları gibi belirtiler görülmektedir.

Prostat kanserinin tanı aşaması; prostat biyopsisi ile tümörün saptanması ve ardından Gleason Skorlama Sistemi’nin kullanılması ile tümörün derecelendirilmesi adımlarını içerir.

Tanı aşamasından sonraki adım tümörün büyüklüğünün ve yayılımının dört evreden hangisinde olduğunu belirlemek ve buna uygun olarak tedaviye başlamaktır.

Aktinyum Tedavisi ve Prostat Kanseri

İlk evrede tümör yayılmamıştır ve küçüktür. İkinci evrede tümör yalnızca prostat içerisinde yayılma göstermektedir. Üçüncü evrede tümör tüm prostatı kaplamış ve diğer yardımcı üreme dokularına sıçramıştır. Dördüncü ve son evrede ise tümör prostat ve çevresine ek olarak vücudun diğer dokularına, akciğerlere, karaciğere ve lenf nodlarına sıçramıştır.

Bu aşamadan sonra sıra tedavi aşamasında olup günümüzde erken tanı sayesinde prostat kanseri dördüncü faza geçmeden durdurulabilmektedir. Bu tedavi sürecinde lokal cerrahi tedavisi sık görülmekte olup buna eşlik eden radyoterapi ve hormon terapisi de görülmektedir.

Ancak kimi zaman prostat kanserinde erken tanı gibi bir durum söz konusu olamayabilir. Bu gibi durumlarda dördüncü ve son evreye kadar ilerleyen tümör, metastaz göstererek lenf nodlarına ve kemik iliği bölgelerine yayılır. Bu durumda ise bahsedilen tedaviler hastalığın yeterince hızlı durdurulmasına yardımcı olmayabilir ve Aktinyum tedavisi burada devreye girer.

Aktinyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır
Aktinyum Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Aktinyum İle Tedavi Başlangıcı

Aktinyum tedavisi, bir diğer adıyla Ac-225-PSMA, Alfa radyasyonu kullanılarak prostat kanserine sebep olan tümörün sıçradığı dokuları yok etmek, sağ kalım oranını arttırmak ve hastanın hayat kalitesini arttırmayı hedefleyen bir tedavidir. Bu tedavi sürecinde hastanın kendisine zarar vermeyecek ancak tümörü parçalayacak düzeyde alfa radyasyonu bir sürece yayılarak kan dolaşımına verilmektedir. Alfa radyasyonu tedavisi yani Aktinyum tedavisi, diğer radyoaktif tedaviler içerisinde en hızlı etki gösteren tedavidir. Yukarıda bahsettiğimiz tedavilere yanıt vermeyen veya kemoterapi uygulanamayan hastalara uygulanmakta olup birçok tedaviden daha kalıcı ve aktiftir.

Ac-225-PSMA, hastaya kan yoluyla damardan verilirken çevreye zararlı radyoaktif madde yaymaz ve hastaya veya yakınına zarar vermez.

Bu tedavi sürecinde hastalar ağız kuruluğu, bulantı ve saç dökülmesi gibi pek çok ilaç kullanımında da görülen yan etkiler görebilmekte olup bunun haricinde hiçbir ciddi yan etki görmemektedir.

Alfa ve beta radyasyonu tedavilerinin geleceğin kanser tedavisi yöntemleri oldukları varsayılmakta olup günümüzde de kullanım oranı hızla artmaktadır.

Bizi Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂

No comment

Bir cevap yazın